Havadaki mavi vatan üstünlüğü kaptırılmaz

ABD ile Türkiye arasında F-16 savaş uçakları ile ilgili sorunun tam olarak çözülememesinden dolayı Türkiye değişik alternatifleri seçenek haline getirdi. ABD’nin F-16 uçakları konusunda şu ana kadar net bir adım atmamasından dolayı Türkiye’nin bölgesinde hava savunma üstünlüğünü kaybetmemek için değişik planları devreye sokması gerektiğini altını çizen emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, “F-16 uçaklarının teslimine ilişkin olarak Türkiye ile ABD arasındaki görüşmeler yapılıyor ama ABD tarafı bu uçakların teslimine ilişkin net bir adım atmıyor. Dolayasıyla Türkiye kendi bölgesindeki hava savunma üstünlüğünü kaybetmemek adına milli muharip uçağını tam anlamıyla devreye sokana kadar İngiltere’den eurofighter uçaklarını almayı planladığını ortaya koydu. Bu Türkiye’nin hava savunma gücü ve caydırıcı güç olma özelliği açısından milli muharip uçak tam kapasiteyle devreye girene kadar uygulanabilir bir çözüm olarak görünüyor. Ayrıca İngilizlerin altıncı nesil savaş uçakları projesine Türkiye’yi de dahil etmek istediklerinin bir işareti gibi görünüyor” dedi.
Türkiye’nin Kıbrıs Barış harekatı sonrasında ABD’nin silah ambargosuyla karşı karşıya kaldığını ve bu süreçte önemli sonuçlar ortaya çıktığını kaydeden Karakuş, şunları söyledi:
“1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra ABD 1975 yılında Türkiye’ye silah ambargosu uygulamaya başladı. Öte yandan Yunanistan’a ise silah konusunda yardımcı olmaya devam etti. Türkiye o dönem ABD’den 40 F-104 Phantom savaş uçağı alacaktı. Bu uçaklar gelmeyince İtalya’dan F-104 S savaş uçağı alımı sağladı. Türkiye’nin elindeki F-1014 G uçaklarından daha iyi teknolojik özellikleri vardı alınacak uçakların. Dolayasıyla ABD o dönem Türkiye’nin tedarikini görünce 1978 yılında ambargoyu kaldırdı. Bugün de Türkiye’ye daha önce F-35 uçakları konusunda zorluk çıkaran ABD, şimdi de F-16 uçakları konusunda zorluk çıkarıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı F-16 savaş uçaklarının Türkiye’ye satışı konusunda olumlu bir tutum içinde olduğunu ABD senatosunun Dışişleri Komisyonu’na yazı yazarak bildirdi ve komisyonun bu konudaki görüşünü istedi. Ancak komisyon 15 gün içeresinde göndermesi gereken görüş yazısını göndermedi. Daha önceki komisyon başkanı Menendez’in yerine gelen kişi de F-16 savaş uçaklarının Türkiye’ye satışı konusunda olumlu bir yaklaşım içine girmedi. Bunun üzerine Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusunda Türkiye’nin tutumunu da ABD dikkate aldı. Böylelikle satış konusundaki görüşmeler uzadıkça uzadı. Türkiye’de Yunanistan’ın 20 F-16 Blok 70, 20 Rafale uçağı satın almasının üzerine İngiltere’den 40 eurofighter uçak alımı planladı. Türkiye Yunanistan’ın 40 savaş uçağı alımına karşılık 40 savaş uçağı alımı yaparak hava üstünlüğünü vermediği gibi bir anlamda ABD’ye de mesaj vermiş oldu. Türkiye hava savunma konusundaki beka sorunun farkında ve bu konuda bir sorun çıkmasını istemiyor.”
Türk silahlı kuvvetlerinin hava savunma konusundaki bölgesel detayları titizlikle inceleyip analiz ettiğinin yaşanan gelişmelerden anlaşıldığını belirten Karakuş, “Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler bu konuda gerekli açıklamayı TBMM’deki 2024 yılı bütçesi görüşmelerinde yaptı. Anlaşılıyor ki Türk Silahlı Kuvvetleri bu konuda iyi bir detay çalışma yapmış. Genel Kurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bir araya gelerek Türkiye hava savunma konusundaki konumunu ve ileriye dönük projeksiyonları hesaplayıp, planlamış. Sonuçta İngiltere’den 40 eurofighter uçağı satın alımı konusunda bir planlama yapılmış. Türkiye bu uçakları satın olarak milli muharip uçağımız tamamlanana kadar geçen süre içinde hiçbir şekilde bölgesinde hava savunma üstünlüğünü ve yine caydırıcı kuvvet üstünlüğünü başka bir ülkeye vermeyecek. Bu bir beka sorunudur. Bu konuda yetkililer önemli bir planlama içinde olduğu anlaşılıyor. Milli muharip uçağımızın tam anlamıyla üretimiyle birlikte faaliyete geçmesi 2040 yılını buluyor. Bu dönemde gerekli tedbirler de alınmış oluyor. Bu arada Türkiye hiçbir şekilde F-35 uçaklarından vazgeçmiş değil. Ayrıca F-16 uçakları konusundaki görüşmelerde devam ediyor. Gecikmeler dikkate alınarak Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından böyle bir planlama yapılması gayet yerinde olacaktır” diye konuştu.
Türkiye’ye İngiltere’nin eurofighter uçakları satışı konusunda engel çıkarmasının beklenmediğini ifade eden Karakuş, “ABD ve Almanya, Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya üyeliği konusunda çok ısrarcı ve sonuçta alacakları tavrı buna göre belirleyeceklerini izledikleri politikalarla ortaya koymuş oldular. İngiltere anlaşılan o ki Türkiye’ye eurofighter savaş uçağı satarak bir başka planlamayı içine alan projeyi de hesaba katıyor. Türkiye’ye satılacak 40 uçağın son üretim uçağı olacağından Türkiye istediği uçakları almış olacaktır. Öte yandan İngiltere’nin 6’ncı nesil savaş uçakları konusunda da Türkiye’yi projeye dahil etmek istediği anlaşılıyor. Bu nedenle bu savaş uçaklarının satışını istiyor. Türkiye’nin milli muharip uçağı Kaan F-16 motoru ile uçuyor. Türkiye kendi uçak motoru üretimini tamamlayana kadar İngiliz motoru ile milli muharip uçağını uçurabilir.  İngilizlerin üretecekleri uçakların ABD’nin elindeki F-22 uçaklarından da daha iyi niteliklere sahip olduğu belirtiliyor. Türkiye’yi böyle bir proje içinde görmek isteyebilirler. Türkiye tüm bunları dikkate alarak bundan sonraki politikalarını da belirleyecektir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.