Konut açığı artarak devam ediyor

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, konut sektöründe yaşanan sorunları gündeme taşıdı. Akçam, konut stoğundaki açığın her geçen yıl arttığını ve şu anda Türkiye genelinde 1 milyonun üzerine çıktığını söyledi. Ayrıca konut fiyatlardaki düşüşün başlıca nedeni olarak talebin azlığını ve kredilerin ulaşılmazlığı olduğunu söyledi. Akçam, “Konut açıkları artıyor fakat talep noktasında bir durağanlık var. Alıcı tarafı sakin durunca satıcı tarafı da ister istemez biraz daha fiyatları aşağıya çekmeye çalışıyor. Faizler de şu anda alıcının ulaşabileceği bir noktada değil” dedi.
Türkiye’de olduğu gibi Ankara’da da konut açığının artarak devam ettiğini söyleyen Akçam, “Şu anda ülkede 1 milyonun üzerinde bir konut açığı var. Şu anda 800 binin üzerine devam eden konut inşaatı var. Yani 200 bine yakın bir konut açığımız var. Her yıl 150 bin konut eksiğiyle gidiyoruz.  Bu pandemi sürecinde daha da arttı. Sorun çoğalmaya başladı” ifadelerini kullandı.
KREDİ FAİZLERİ ÇOK YÜKSEKKonut açığının şu anda çok fazla sorun teşkil etmemesinin başlıca nedeni talep düşüklüğü diyen Akçam, “Konut açıkları artıyor fakat talep noktasında bir durağanlık var. Alıcı tarafı sakin durunca satıcı tarafı da ister istemez biraz daha fiyatları aşağıya çekmeye çalışıyor. Faizler de şu anda alıcının ulaşabileceği bir noktada değil. 2.80 ile 4 oranında. Bu faiz oranları ile vatandaş borçlanamıyor. Onun için büyük firmalar kendi bünyelerinde kredilendirme yapıyor. Öyle bazı firmalar 120 ay sıfır faizli kampanyalar bile yapıyor. Firmalar kendi bünyelerinde satış yöntemi arıyor ama sıfır yapılarda bir indirim olabileceğini sanmıyorum. Çünkü masraflar çok yüksek. Fakat dediğim gibi daha önceden projeleri bitmiş veya eski konutlarda bir düşüş söz konusu” değerlendirmesinde bulundu.
KONUT İÇİN YENİ ALANLARA İHTİYAÇ VAR“Ankara’da kentsel dönüşüme Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı artık al attı” diyen Akçam, “Mevcut konut stoğu ve imarlı alan Ankara’nın açığını kapatmıyordu. Ankara’da şehir merkezindeki fiyatlardan ve yapılabilecek konut sayılarından kaynaklı olarak bir rezerv alan olarak belirlenmeyebilir. Fakat Ankara’nın çevresinde imar izni olan ve imar izni alınabilecek yerlerde imar yapılarak konut açığı kapatılabilir. İmar olmayan yerlerde de ilgili belediyeler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı anlaşarak sorunu çözebilir. Kentsel dönüşüm, rezerv alanlarının açılması gibi başlıklar birlikte ele alınırsa konut açığı da kapanır. İşin finans ayağı da çok önemli hem üreten hem de alan krediye ulaşmakta zorlanmamalı” söyleminde bulundu.