Kritik süreç: Siyasi sonuçları olabilir

İsrail’e yönelik Hamas saldırısının ardından bölgede yaşananlar dünyada endişelere neden oldu. Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, yaşanan saldırının bir kurgunun çok ötesinde planlanmış bir saldırı olduğunun göstergelerden anlaşıldığını belirterek, “Bu olay bir kurgu değil, bunu söylemek gerekiyor. Saldırıyı gerçekleştirenler İsrail’in demir kubbe hava savunma sisteminin ve gözetleme noktalarının zafiyetlerini, eksiklerini çok iyi hesaplamış. Ayrıca mühimmat konusunda ciddi bir yardım alınmış. Dolayasıyla içinden geçtiğimiz süreçte saldırının ötesinde bir savaş durumu ile karşı karşıyayız. Bunun sonucunda ne olacağı sürecin evrileceği noktaya bağlı. Eğer bu saldırının sebebi olarak başka ülkeler sürece dahil olursa o zaman bölgesel bir savaş olabilir. Bunu ilerleyen süreçte göreceğiz” dedi.
Hamas’ın saldırısının sıradan bir saldırı olmadığını ifade eden Pekin, şunları söyledi: “ Gelinen nokta itibarıyla baktığımızda yaşananlar yıllardır süre gelen olayların bir patlaması. Elbette bu saldırı insani olarak kabul edilmez, yani doğru bir yöntem değil ama uzun yılların birikimi sonucunda bu gerçekleşti diyebiliriz. Saldırıya İsrail’in bir kurgusu şeklinde yorum getirmek doğru olmayacaktır. Saldırıyı gerçekleştirenlere destek verildiği ortada. Bunun nedeni, İsrail’in demir kubbe hava savunma sisteminin ve gözetleme noktalarının eksiklerini, zafiyetlerini çok iyi gözlemişler ve buna göre planlama yapılmış. Bunun uzun bir planlama sonucunda olduğunu da zaten hazırlanan videolardan anlayabiliyoruz. Saldırıyı gerçekleştirirken videoları bile hazırlamışlar. Ciddi bir istihbarat bilgisi alınmış, hazırlık yapılmış, motorlu paraşütler hazırlanmış, mühimmat depolanmış sonunda saldırı gerçekleştirilmiş. İsrail’de kendi çok güvenmenin bir anlamda eksikliğini yaşadı diyebiliriz bu süreçte.”
Saldırının bir terör saldırısı olmanın ötesine geçtiğini İsrail’in savaş ilan etmesinden anlaşıldığına dikkat çeken Pekin, “ İsrail bu durumun karşısında savaş ilan etti. Hamas’ın yanı sıra, Lübnan’da bulunan Hizbullah ve yine Golan tepelerinde konuşlanmış olan Hizbullah da bu saldırının tarafı olduğu zaman sürecin içine daha farklı faktörler de girecektir. ABD’nin savaş gemisini yollamasıyla birlikte İsrail, Lübnan ve yakın bölgelerdeki Hizbullah’a yönelik olarak operasyonlarda bulunacaktır. Hizbullah işin içine girince bu sefer İran işin içine girebilir. Bu sefer buradaki çatışmalar içinden geçtiğimiz süreçte yaptığımız tartışmaların çok ötesine geçerek İsrail Başbakanı Netanyahu’nun dediği gibi Ortadoğu’da sınırların yeniden belirlenmesi durumuna kadar gidebilir. Bunların ne kadar olacağını yaşananların seyri belirleyecektir” diye konuştu.
İsrail’e yönelik saldırının siyasi sonuçlarının olabileceğini de kaydeden Pekin, şunları kaydetti: “ Siyasi sonuçları olabilir. Lübnan’da olabilir öncelikle. Bunun hemen söylemek zor ancak İran eğer bu süreçte yaşananlara dahil olursa ya da yaşananlardan sorumlu tutulursa bu sefer Hamas’a destek verenler de taraf olacaktır. Örneğin İran’ın taraf olması demek bölgesel savaşın kapıya dayanması demek ki bunun sonuçları çok farklı olacaktır. Öte yandan başka güçler devreye girer mi, şu anda net bir cevap vermek zor. Kara harekatı başlatılır ancak bunu devam ettirmek de çok zor. Bunun da nedeni ne kadar güçlü zırhlı araçlarınız olursa olsun kara harekatında kayıplarınız fazla olacaktır. İsrail gibi vatandaşının cesedi konusunda bile hassas olan bir ülke bunu yapar mı? Yapar dense bile kolay bir operasyon olmaz. Meskun mahal operasyonlarında kayıplar istemeseniz de beklenenden fazla olur. Meskun mahallerde operasyon kolay değildir. Ayrıca Hamas mühimmat desteğini alabilecek mi? Bu kadar mühimmatı nereden buluyor, bundan sonra bulabilir mi? Öte yandan bölgede başka ülkeleri etkiler mi? Dolaylı olarak etkileyebilir. Örneğin petrol fiyatlarının artması ekonomik olarak kritik süreçlerden geçsin geçmesin bütün ülkeleri etkiler. Tüm bu soruların cevabını saldırının taktik ve stratejik hedeflerinin netleşmesi ile verebiliriz. Taktik hedef kısa vadeli olarak ele alınır. Eğer bu saldırı ile İsrail’in elindeki insanların alınması ise olabilir. Ancak stratejik hedef daha büyük amacı gerçekleştirmekse o zaman farklı sonuçlar konuşulur. Bölgesel bir amacı var mıdır? Bunların hepsini savaşın evrileceği yer gösterecek.”