MEB Bakanı Tekin, Bilge Yazarlar Projesi’nin açılış dersine katıldı

3 yıldır devam eden Bilge Yazarlar Projesi’nin ilk ders açılışı, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Tarihi Salon’da Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in konuşmasıyla gerçekleştirildi.
Ankara’da okuma ve yazmaya meraklı liseli gençlerin geleceğin şair ve yazarları olarak yetişmelerini amaçlayan Bilge Yazarlar Projesi üçüncü yılında yeni eğitim dönemi için start verildi.
Ankara Valiliğinin, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve Türkiye Yazarlar Birliği’nin desteği ile Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün paydaşlığında başlattığı “Bilge Yazarlar Projesi” üçüncü yılının ilk dersi için açılış töreni düzenlendi.
29 Kasım 2023 tarihinde CSO Tarihi Salonda gerçekleşen programda konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin,  çocukların toplumsal, akademik gelişimi ile ilgili etkinliklerde yer almalarını önemsediklerini, bunu okul başarısında da değerlendirmeyi istediklerini söyledi.
Bakan Yusuf Tekin, 2014 itibarıyla alt yapısını oluşturdukları sosyal etkinlik modülüne değindiği konuşmasında, “Çocukların toplumsal, akademik gelişimi ile yakından ilgili etkinliklerde yer almalarını önemsiyoruz ve bunu okul başarısında da değerlendirmeyi arzu ediyoruz. Bu tür projeler, hem öğrencilerimizin ilgisini artıracaktır hem de öğrencilerimizin daha iyi gelişmesine imkan sağlayacaktır.” ifadesini kullandı.
Bakanlığın hedeflerini destekleyecek şekilde hayata geçirilen BİLGE Yazarlar Projesi’ni düzenleyen Ankara Valiliği ve Türkiye Yazarlar Birliği’ne teşekkür eden Tekin, kendilerinin de Bakanlık olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi.
Projenin üçüncü yılına geldiğini dile getiren Tekin, “Yeni proje, hitabet veya münazara tarzında çocukların kendilerini konuşarak ifade edebilecekleri zeminler oluşturmak olabilir. Bunu da bir öneri olarak Türkiye Yazarlar Birliğine sunmuş olayım.” dedi.
Ankara Valisi Vasip Şahin de yaptığı konuşmada, ilk iki yıl oldukça başarılı bir şekilde tamamlanan Bilge Yazarlar Projesinin üçüncü yılı için tüm hazırlıkların tamamlandığını söyledi.
Proje kapsamında yürütülen yazarlık atölyelerinin, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve Türkiye Yazarlar Birliği’nde gerçekleştirileceğini ifade eden Şahin, “Bu yıl, 350 öğrenci Tohum grubuna, 120 öğrenci Filiz grubuna ve 27 öğrenci Fidan grubuna seçilmiştir. 6 ay sürecek yazarlık atölyeleri 3 Aralık 2023 tarihinde başlayacak ve 26 Mayıs 2024 tarihinde tamamlanacaktır. Tohum grubu öğrencilerimiz, yazarlık atölyelerinde metin, deneme, hikâye, roman ve şiir türlerinde; Filiz grubu öğrencilerimiz, seçtikleri türde 64 saat ve seçmeli dersler kapsamında 9 saat, toplam 73 saat eğitim alacak ve projenin diğer faaliyetleriyle yazarlık becerilerini geliştirme fırsatı bulacaklardır. Fidan grubu öğrencilerimiz ise, TYB çatısı altında usta-çırak ilişkisi içinde doğrudan yazarlarımıza teslim edilerek yazarlık becerilerinin gelişimi için eğitimlerine devam edecektir.” diye konuştu.
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa kazım Arıcan’da yaptığı konuşmada;
“Edebiyatımıza yeni isimler kazandırmak amacıyla projeyi hayata geçiren ve  ilk yılından itibaren; büyük bir azim, kararlılık ve iradeyle süreci yakından takip ederek çalışmalara destek veren Sayın valimiz Vasip Şahin’e teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
Konuşmasında yazar adaylarına tavsiyelerde de bulunan Arıcan, Okumakla yazmak arasında çok yakın ve çok sıkı bir ilişki olduğunu,  okumadan, yazmaya çalışanların yeni, nitelikli ve özgün eserler ortaya koyamayacaklarının altını çizdi.
Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Yazarlık ilham gelmesini bekleyerek yapılan bir iş değildir. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de edebi metinler yazan tüm yazarlar da bunu bir şekilde öğrenmişlerdir ve yazdıkları sürece öğrenmeye de devam ediyorlar. Hiçbir duygu, düşünce ve bilgi yazıya dökülmemiş, insanların faydalanacağı bir kitaba ya da ulaşılabilecek bir kaynağa dönüştürülmemişse o bilginin sahibi dışında kimseye bir faydası ve değeri olmayacaktır.”
Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ile; ortaokullarda 45 olan sınıf geçme puanı Türkçe dersi için 70’e yükseltilmesi kararı Bakan Prof. Dr. Yusuf Tekin’e teşekkür eden Arıcan, “Kültür bilgiyle, bilgi ise dille inşa edilir. Güçlü kültür için güçlü bilgiye, güçlü bilgi içinse güçlü bir dile ihtiyaç vardır. Köklü bir tarihe, zengin bir kelime dağarcığına ve yaygın bir kullanım coğrafyasına sahip olan Türkçe, bu kıstaslar bakımından güçlü bir dildir. Sayın bakanımızın öncülüğünde eğitimde Türkçeyi odağa alan bu yaklaşım ve uygulama öğrencilerimizin Türkçeyi doğru ve etkili kullanarak;  “dinleme, konuşma, okuma ve yazma” becerilerine çok büyük katkılar sağlayacaklarına yürekten inanıyoruz.” dedi.
Açılık konuşmalarından sonra, Prof. Dr. Kevser Baş’ın yönettiği panelde, yazarlar; Necip Tosun, Sadık Yalsızuçanlar ve Mustafa Çiftçi yazarlık deneyimlerini, yazar olmak için izlenecek yol ve yöntemleri anlattılar.
Mehmet Akif Ersoy temalı proje filmi ve proje tanıtım filminin izlendiği, öğrencilerden İsmet Çağrı Kızılağıl’ın Âkif’in sevilen şiirlerinden biri olan “zulmü alkışlayamam” şiirini okuduğu  programa bürokratlar, öğrenciler ve aileleri, projede görev alan öğretmeneler ve yazarlar katıldı.