Öğrenci evlerinin yerini memur evleri aldı

Birleşik Kamu-İş Sendikasına bağlı Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, genç memurların büyükşehirlerde tek başlarına ev kiralamakta zorlandıklarını belirtti. Ayrıca emekliliği gelen memurların ise emekli maaşları ile geçinmeleri mümkün olmadığından emekli olmamak için yaş küçültmeyi bile düşündüğünü söyledi.
Hamzaçebi, genç memurların büyükşehirlerde tek başlarına ev kiralamakta zorlandıklarını belirtti. Hamzaçebi, “Büyükşehirlerde ev kiraları 12 bin liranın üzerinde. Bir memurun kiraya çıkması artık çok zor. Ankara, İstanbul, Antalya başta olmak üzere büyükşehirlerde 3-4 memur bir araya gelerek ev kiralıyor. Eskiden öğrenci evleri olurdu şimdi memur evleri var. Büyükşehirlere atanan birçok genç memur geçinemediği için istifa ediyor. Bir an evvel memurlara kira yardımları yapılmalı. Böyle devam ederse geniş aileli kiracılar görmeye başlayacağız” dedi.
İktidarın çalışanlara verdiği 8 bin liranın kök maaşa yansıtılmamasından kaynaklı emekli maaşlarına da yansımadığını belirten Hamzaçebi, “İktidar çalışanları sistemde tutabilmek için çok farklı sistemler geliştiriyor. Bunların başında 8 bin lira maaş dışı verilen paralar var. Memurlara verilen bu 8 bin kök maaşa yansıtılmadığı için emekli maaşlarına etki etmiyor. Bunun dışında da birçok formülle sistemde tutmaya çalışmak için neredeyse mezarda emekli edecek. Yaş olayını da muhtemelen gündeme getireceklerdir. Emekli olmamak için yaş büyütenler var. Emekli olduğu zaman 10 bin ila 15 bin arasında bir maaş alacak. Emekli ikramiyesi de ben uzman olduğum halde alacağım ortalama 500-600 bin lira. Bu parayla ne ev alabilirsiniz ne de araba. 30 yıl hizmet verip bir ev, araba alamıyorsunuz. En fazla ikinci el bir araba alırsınız o da vergisi, yakıtı derken emekli memurun binme şansı yok. Kapısının önüne koysa bile arabayı sevinemeyecek dediğim gibi” ifadelerini kullandı.
Emekli maaşlarıyla kirada dahi oturmanın mümkün olmadığını belirten Hamzaçebi, “Önceden bir kişi çalışıyordu 3-4 kişiyi besleyebiliyordu. Şimdi 3-4 kişi çalışıp bir eve bakamıyor. İktidarın politikalarına baktığınız zaman da emekli etmemek için önümüzdeki yıl yaşı da artıracaklar ve çalışma hayatında tutabilmek için özendirici adımlar atacaklar. Zaten Orta Vadeli Planda da bununla ilgili adımlar var. Özel huzur evleri 15-20 bin lira civarında. Yaşlı bakım evlerini finans etmek için fon kurulacağı OVP’de yazıyor. Kimse emekli olmak istemeyeceği için bu fonda birikecek parayı da artık sağlık sorunlarından dolayı çalışamayanların bakım ücretini finanse edecekler. Devletin esas görevi zaten bu değil mi? Sosyal devlet ilkeleriyle çelişiyor” diye konuştu.
Hamzaçebi, aylık bağlanma oranlarının da düşüldüğünü hatırlatarak şunları söyledi:
“Mesela bireysel emeklilik sistemini özendiriyorlar. Bunun için eğitim bile verilecekmiş. Bir diğer uygulamada emekli katsayılarında yapılan düşüşler. 80 darbesinden sonra yani Kenan Evren döneminden itibaren emekli aylık bağlama oranları hep tırpanlandı. Aylık bağlama oranları yüzde 76lardan düşe düşe yüzde 30lara kadar geldi. Yani sizi çalışmaya mecbur tutuyor. Çalışan emekli olunca geçinemeyeceği için çalışmaya devam edecek. Devlet de emeklilik yaşını 70lere kadar çekecek. Çalışanda geçinmek için buna razı olacak. Kapitalizmin ötesinde bir sistem kısacası.”