Patikara Derneği ‘Yılın Kedileri’yle umut oluyor

Doğduğu kazan dairesinde su basması sonucunda boğulmaktan kurtarılıp yuvalandırılan Çamur’dan, Göynük’te trafik kazası sonucu yaralanıp sosyal medyada gündemde olduğu halde günlerce sokakta kalan Lilu’ya; Konya Barınağı’ndan kurtarılıp uzun süreli tedavisinden sonra yayınevinde bir ofis kedisi olan Gırgır’dan kimyasalla yakılmış halde bulunup iyileştiren ancak artık aramızda olmayan Franky’e… Patili dostlarımızın hikayeleri kimi zaman yüreklerimizi dağlıyor, kimi zamansa insanlara yeniden güvenip hayata dönme süreçleri hepimize umut oluyor.
Hepimizin malumu, hayvanları koruma ve kurtarma alanında mahalle dayanışması yürüten ekipler patili dostlarımıza umut olabilmek için var gücüyle çalışıyor. İşte onlardan birisi olup Ankara’nın Ayrancı Mahallesi’ndeki sahipsiz hayvanları tedavi ettirip yuvalandırmak için bir araya gelen hayvanseverlerin kurduğu Patikara Hayvan Koruma Derneği, geçtiğimiz gün açılış lansmanını gerçekleştirdi. Patikara Hayvan Koruma Derneği Başkanı Yağmur Hasdemir ve kurucu üyeler yer alan gönüllüler Mahir Kaya, Yasin Hayran, Anıl Birel, Begüm Acar, Tutku Ayvaz Erdem, Damla Uzun, patili dostlarımıza huzur içinde yaşayabildikleri bir başka hayatı da mümkün kılabilmeyi amaçlıyor.
Mahir Kaya’nın öncülüğünde faaliyet gösteren “Ayrancı Pati Kurtarma”nın kolu, geliştirdiği teknik ve ekipmanla birlikte önce Ayrancı’nın sonra Ankara’nın dışına uzanırken, 6 Şubat depremlerinin ardından bölgede kurtarılmayı bekleyen çok sayıda patili dostumuza da ulaşmayı başarıp, hepimize umut oldu. Dört yıldır faaliyet gösteren ekip, faaliyetlerine bir dernek çatısı altında devam etmeye karar verirken, dernek lansmanı kurtarılan dostlarımızın hikayelerini 13 gönüllü çizerin gözünden Başkentli hayvanseverlere sunan bir sergiyle gerçekleşti. Aslı Alpar, Tuğçe Bahadır, Dilan Kara, Kardelen Ural, Anday Aykut ve Martin Ferhat Deniz gibi sanatçıların çizgisiyle hikayeleri yeniden canlandırılan “Yılın Kedileri”, aynı zamanda takvim haline getirilerek dernek yararına satışa sunuldu.
‘EKİP OLARAK HAYATIN HER ALANINA DAHİL OLMAYA ÇALIŞIYORUZ’Patikara Hayvan Koruma Derneği kurucu üyesi Mahir Kaya, yıllardır gerek düzenledikleri Patikonserlerle, gerek ikinci el eşyalar satarak, gerekse çeşitli kafelerde kermesler düzenleyerek çalışmalarını sürdüren ekibin dernekleşme sürecini şöyle anlattı; “Yıllardır dernek gibi çalışıyorduk ve dernekleşmek hep planımız dahilindeydi doğru zamanda doğru insanlarlarla bir araya gelmemiz bu zamanı buldu. Son bir buçuk aydır Patikara Derneği çatısı altında toplandık.  13 gönüllü sanatçımız ve 10 gönüllü tasarımcımızla hem Yılın Kedileri takvimimize hem de tabii ki derneğimize böyle bir lansman düzenlemek istedik.”
Ekip olarak hayatın her alanına dahil olmaya çalıştıklarını dile getiren Kaya, faaliyetlerinden şöyle bahsetti; “Şimdiye dek çeşitli sanatçılarla çeşitli mekanlarda patikonserler yaptık. Oradan gelen para da direkt olarak veterinerlere ve mamacıya aktarılıyor. Geçen sene Goethe Enstitüsü kitap mezatı gelirlerinin tamamını bizim borçlu olduğumuz kliniklerden birine aktardı. Ayrancı’da bir mekan, belli saatler arasında yiyip içilen her şeyin gelirini bizim klinik borçlarımıza bağışladı. Bisiklet mağazası olan bir dostumuz bisiklet hediye ediyor, bunları dernek yararına satışa sunuyoruz. Dil gruplarımız var, herhangi bir kedinin hikayesini gönüllü çevirmenlerimiz çeşitli dillere çeviriyor ve bunları international sayfamızda paylaşıyoruz” Bu alanda halk mücadelesinin önemini vurgulayan Kaya, “Yaşadığımız dünyayı piramit gibi düşünürsek en alt katmanda ezilen hayvanlara veyahut dezavantajlı gruplara müdahil olmaya çalışacağız” dedi.
‘HERKES BİR KEDİNİN TEDAVİSİNİ KARŞILAYABİLİR’Kaya, dernek üyeleri olarak gelen ihbarlara göre günlerini şekillendirdiklerini dile getirerek, “Ankara içerisinde yakalanamadığına gerçekten emin olduğumuz hayvan ihbarlarına da gittiğimiz oluyor ancak genel olarak travmalı hayvanlar için çalışıyoruz.  Herkes üzerine düşen şeyi yaparsa bize yapacak bir şey kalmaz, hasta bir kediyi yakalamak için saatlerce nöbet tuttuğumuz oluyor; sonraki süreçte kliniğe götürülüyor, çeşitli mecralarda sahiplendirilebilmek veyahut tedavisi adına destek için ilan açılıyor, çevrede yardımcı olabilecek kişilere ulaşılıyor… Bunu herkes yapabilir. Herkes bir kedinin tedavisini karşılayabilir ve arta kalan parayla da güvendiği derneklere bağış yapabilir. Ülkemizde bu iş sorumluluk alarak değil, genelde anonim hesaplardan yapılan ihbarlar üzerinden devam ediyor” ifadelerini kullandı.
DERNEK YAKLAŞIK 400 BİN LİRA BORÇLA KURULDUPatikara Hayvan Koruma Derneği Başkanı Yağmur Hasdemir, özellikle deprem döneminde gelen ihbarlara yetişemedikleri için dernekleşmeye karar verdiklerini ve bu şekilde büyümeyi amaçladıklarını belirterek, “Şu anda yedi kurucu üyemiz var, altı ay içerisinde genel kurul toplantısı alacağız. Tedavi masraflarını genel olarak mahalle dayanışması ile karşılıyorduk. Bize kalan borçlar da oluyor. Dernek yaklaşık 400 bin lira borçla kuruldu” diye konuştu.
‘ÜLKEDE BİR HAYVAN HAKLARI KANUNUNA İHTİYAÇ VAR’Bilhassa yaralı ve hasta hayvanları yakalama hususundaki tekniklerin bilinmediğine dikkat çeken Hasdemir, ekiplerini bu yönde genişletmeyi planladıklarını dile getirerek, “Temel amaçlarımızdan birisi de derneği hukuki alanda daha da aktifleştirmek. Hayvana karşı şiddete olan cezasızlıklar oldukça fazla. Ülkede bir hayvan hakları kanununa ihtiyaç var” diye konuştu. Son zamanlarda sıkça gündeme getirilen başıboş hayvanların saldırı vakalarına da değinen Hasdemir, “Popülasyon çok yoğun evet, ancak sistematik bir kısırlaştırma faaliyetli yapılmıyor, hala cins hayvan satışı yasaklanmış değil; yasal olmayan merdivenaltı üretimler söz konusu. Bu üretimler yasaklanmadığı sürece sokak hayvanı sorununun çözülmesi pek mümkün görünmüyor. Hayvanları toplama kamplarına göndermek bir çözüm değil” dedi.
Gezici bir sergi mahiyetini taşıyan “Yılın Kedileri”, üç gün süreyle Unite Ortak Mekan ve Kültür Sanat Merkezi’nde ziyarete açık olacak. Sonrasında ise farkındalık yaratmak amacıyla bütün yıl özellikle Ayrancı ve çevresindeki okullarda ve sanat galerilerinde sergilenmeye devam edecek.