Pekin: Amaç Suriye’de terör devletini engellemek

Türkiye terörle mücadele bölgelerinden gelen şehitlerinin yasını tutuyor. Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Türkiye’nin yıllardır terörle mücadele ettiğini belirterek, “ Türkiye son dönemde öncelikle Türkiye’nin içinde terör olaylarını engelledi ve bu olayların tekrar Türkiye’nin içinde olmaması için PKK terör örgütüne karşı Kuzey Irak’ta derinliği ve genişliği olan bir bölgede Pençe kilit operasyonları başlattı. Amaç bölge PKK terör örgütünü tamamıyla etkisizleştirmek, bölgeden çıkarmak olduğu kadar bölgedeki terör unsurların Türkiye’ye geçmesini, Türkiye içinde terör eylemi gerçekleştirmesini engellemek. Bu nedenle Türkiye kuzey Irak’ta. Suriye’de konsept daha farklı. Suriye’de Türkiye-Suriye sınırı boyunca güvenli bölge oluşturarak burada kurulmak istenen terör devletinin önüne geçmek. Aynı zamanda yine yurt içinde terör eylemlerinin önüne geçmek. Bir başka boyutta da siyasi girişimler var. Bunun içinde bölge ülkeleri ile sürekli görüşülüyor. Türkiye’nin bu bölgelerde bulunma amacı bu” dedi.
Türkiye’nin yıllardan bu yanan terörle mücadele ettiğini hatırlatan Pekin, şunları söyledi: “ Türkiye bölgedeki gelişmeleri de dikkate alarak belli bir süreden beri PKK terör örgütüyle ve yine Suriye’de başta ABD olmak üzere küresel destekçileri olan PYD-YPG terör örgütüyle mücadele ediyor. Kuzey Irak’ta bulunmasının öncelikli nedeni PKK’yı bölgeden tamamıyla temizlemek, etkisiz hale getirmek. Bunun içinde bölgede operasyonlar düzenliyor. Türkiye’den toprak koparmak amacıyla faaliyet göstermek isteyen PKK terör örgütünün Kuzey Irak’ta faaliyetlerini engellemek ve Türkiye’nin içine sızarak eylem yapmasını engellemek için o bölgede bir takım girişimlerde bulundu Türkiye. Öncelikli olarak belli bir derinlik ve genişlikteki bölgede üsler kurdu. Bu üsler aracılığıyla adeta Kuzey Irak’ta bir duvar oluşturdu. Ancak sınırına kurulan duvarlardan farklı. Bu duvar adeta üslerden oluşan bir güvenlik kuşağı. Bu üsler aracılığıyla PKK’nın bölgedeki tüm faaliyetlerini takibe aldı ve yerinde imha etmeye başladı. Düzlük araziye kadar inilmiş oldu. Aynı zamanda elindeki İHA ve SİHA’ları ayrıca elektronik malzemeleri de kullanarak bölgede PKK’nın tüm faaliyetlerini takibe alarak PKK’nın eylemlerini bu bölgede eylem girişimine başlamadan durdurdu. Bu konuda da başarılı oldu. Yani Türkiye’nin kuzey Irak’ta bulunmasının temel amacı terörle mücadele kapsamında belli bir alanda üs ağı oluşturarak PKK terör örgütünün eylemlerini ve faaliyetlerini ayrıca tüm lojistik desteğini, sonuçta ise varlığını ortadan kaldırmak amacı taşıyor. B amaç doğrultusunda u bölgeye inmiş oldu bir anlamda. Türkiye’nin kuzey Irak’ta bulunma sebebi bu.”
Türkiye’nin aynı şekilde Suriye’de de faaliyetlerini sürdürdüğüne dikkat çeken Pekin, “ Suriye’de bulunma amacımız ise Kuzey Irak’takinden biraz daha farklı. Bunun başlıca nedeni Suriye’de kurulmak istenen terör devletini engellemek. Bunun için öncelikli olarak bölgede Türkiye-Suriye sınırı boyunca bir güvenli bölge oluşturuldu. Bu güvenli bölge sayesinde YPG terör örgütünün faaliyetleri kontrol altına alınırken aynı zamanda Türkiye-Suriye sınırdan sızma gerçekleştirip, Türkiye içinde eylem yapmasını engellemek. Bunu yaparken de aynı zamanda bölgedeki terör devletinin önüne geçmek. Suriye’de bulunmasının temel nedeni de Türkiye’nin budur. Bu arada elbette Suriye’de Türk silahlı Kuvvetleri üs bölgeleri oluşturdu ama Kuzey Irak’takinden farklı olarak Suriye’deki üs bölgeleri güvenli bölge içinde oluşturuldu. Kuzey Irak’ta ise daha düzlük alanlarda ve adeta üs duvarı var. Türkiye’nin Suriye’de belli bir bölgede bulunmasının temel nedeni de terörle mücadele olduğu kadar aynı zamanda bölgede küresel güçlerin desteğiyle kurulmak istenen terör devletçiğinin önüne geçebilmek” diye konuştu.
Suriye ve Kuzey Irak’taki faaliyetlerinin yanı sıra Türkiye’nin terörle mücadelede siyasi girişimlerinin bulunduğunu da ifade Pekin, “ Kuzey Irak ve Suriye’de oluşturulan terörle mücadele konsepti silahlı mücadele konseptinin temeli. Bundan başka her iki bölgede terörle mücadelenin siyasi boyutu başta olmak üzere diğer boyutları da var. Türkiye bu girişimleri de eş zamanlı olarak götürüyor. Bunların başında ABD’nin PYD-YPG’ye verdiği desteğin kesilmesi amacıyla ABD ile sürekli olarak görüşmeler oluyor ve bu konularda askeri yetkililer gerekli uyarıları yapıyor. Bu uyarılara uyulmadığı takdirde nasıl bir yol haritası izleneceği elbette siyasi ve askeri yetkililerin planları dahilinde şekillenecektir. Öte yandan yine terör örgütlerinin ekonomik ve mali kaynaklarıyla mücadele ediliyor. Bunun yanı sıra Suriye, İran ve Irak ile görüşmeler sürekli olarak terörle mücadele ve terör devletinin engellenmesi noktasında sürüyor. Kısaca Türkiye’nin Suriye’de ve Kuzey Irak’ta bulunma nedenleri bunlar. Bunun dışında eğer sorumluların yaşanan olayları da dikkate alarak söyleyecek olursak bir hatası olmuş ise bunun da gereğini yapacak olan mevcut yapı içerisinde Milli Savunma Bakanlığı olacaktır” ifadelerin kullandı.