Şekerpancarında taban fiyat artırılsın

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Şekerpancarı taban fiyatının artırılmasını ve ek açıklanan taban fiyata %30 daha artış sağlanmasını istedi.
Gürer, açıklanan 1885 TL/Ton fiyatı üreticiyi memnun etmediği gibi maliyetleri karşılamadığını belirtti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer farklı bölgelerden çok sayıda üretici ile görüştüğünü ve üreticilerin açıklanan taban fiyat nedeni ile hayal kırıklığı yaşadığını ifade etti.
Şeker fabrikaların özelleşmesiyle şekerpancarında sorunların yaşanmaya başladığına işaret eden Gürer, “2021 yılında şeker pancarı alım fiyatı olan taban fiyatı tonu 420 TL iken, 2023 yılında tonu 1,885 TL olarak duyuruldu. Bu artış 2021 yılından bugüne  %341’e denk bir artışa denk gelmektedir. Bu artışın önemli bir kısmı seçim öncesi üretim döneminde verilen %245’lik artışla gerçekleşti. İktidar, çiftçiden oy almak için seçim öncesi taban fiyatlarında önemli bir artış sağladı. Ancak seçim sonrası, uygulanan ekonomik program nedeniyle enflasyon gerekçesiyle çiftçiye verilen taban fiyat uygulamalarında maliyetinde, enflasyonunsa altında düşük taban fiyat uygulamasına geçildi. Mısır ürünü ardından şeker pancarı için de düşük taban fiyat verildi. Geçen yıla göre verilen  %27 artışla yeni fiyat, daha önce avans fiyatı olarak açıklanan 1,800 TL’den bu sefer 55 TL artışla 1,855 TL/ton oldu. Ocak 2021’den bugüne ise 1 kg şeker fiyatındaki artış %541 geçti. Üretici değil pancarı işleyen fabrika ki 10 fabrika özelleştirildi. Onların kazancı arttı. Şeker pancarından şeker yanı sıra melas, alkol, küspe elde eden fabrika bu ürünleri de fiyatlandırıp satıyor, üreten değil işleyen fabrika para kazanıyor. Düşük taban fiyat, esnafa da olumsuz yansıyor ve çiftçi geliri daralması nedeniyle alışveriş kısıtlaması esnafın zor durumda kalmasına neden oluyor. Eğer iyi bir taban fiyat belirlenirse, cumhurbaşkanı açıklama yapıyor. Düşük taban fiyat olursa bakanlar yazılı açıklama ile bu konuyu geçiştiriyor. Açıklanan taban fiyatın revize edilmelidir ve ek taban fiyat %30’luk bir artışla fiyatın 2,411 TL olarak taban fiyat artırılmalıdır. Bu şartlar altında çiftçiler için üretim çok zor görünüyor.” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Çiftçi para kazanamazken, 2021-2023 aralığında %541 şeker fiyatları artmış. Vatandaş, şekeri pahalıya alıyor. Bu durum, özelleştirme ile ortaya çıkan düşündürücü bir tabloyu gösteriyor. Ayrıca şeker üretiminde ülke üretimi yeterli düzeydeyken ithalat yapıldı ve Türkiye uzun bir aradan sonra 450 bin ton şeker ithal etti. Bu yeni dönemde görünen o ki taban fiyat baskılanması, enflasyonu düşürmesi için amaç olarak ele alınıyor. Bu, ülke çiftçisini bitirir ve ithalata daha çok yönlendirmeye yol açar. Raflardaki ürün fiyatları düşmez, aksine ithalat üzerinden bazıları daha büyük rant sağlar. Açıklanan taban fiyat mutlaka revize edilmelidir. Şekerpancarında mutlaka %30’a yakın bir artışla taban fiyat 2 bin 400 liranın üzerine çıkarılmalıdır. Aksi takdirde çiftçimizin maliyetini kurtaramayacak olan şekerpancarı nedeniyle çiftçinin sıkıntısı artacaktır, mısırdan sonra. Şekerpancarındaki düşük taban fiyat, çiftçiyi diğer ürünlerin taban fiyatları için daha fazla endişelendirmektedir. Önümüzdeki süreçte artan girdi maliyetleriyle nasıl ekim yapılacağını düşünme noktasına gelmiş durumdadır.” dedi.