Erzincan İliç’deki maden faciasının yaraları sarılmadan Ankara Kahramankazan’a bağlı Orhaniye Köyü’nden benzer tepkiler yükseldi. Yaklaşan tehlikeye dikkat çekmek üzere partililerle birlikte köye giden İYİ Parti Kahramankazan Belediye Başkan Adayı Fatma Gülümser Birol, taş ocağında Muhtar Alaattin Aydoğan ve köylülerle birlikte bir açıklama yaptı. Bir maden şirketine ait taş ocağının, ruhsat sınırlarını zorlayarak tarım arazilerine kadar girdiğine dikkat çeken Birol, “İşletme kanunen belirlenen 20 metre olması gereken tel örgü sınırını ihlal ederek, tel örgünün hemen dibinde patlatma yapmaktadır” dedi.
İLAÇLAMA İÇİN GELEN KÖYLÜLER ŞAŞKINSınırda yapılan dinamitli patlatmalar sonucu köylülerin tarlalarında oluşan devasa göçükler, bölünmeler, ikiye ayrılan tarlaları gösteren Gülümser Birol, buraların kullanılmaz hale geldiğini bildirdi. Köylülerin; gelir kaynağı olan buğday tarlalarını ilaçlamak için geldikleri sırada söz konusu manzarayla karşılaştıklarını söyleyen Birol, “Bu tarlalara nasıl gübre atılacak, biçerdöverler nasıl mahsulü biçecek, seneye bu tarlalar nasıl tekrar ekilecek? Önümüzdeki yıllarda bu tarlalar yağışlar ve toprak kaymasıyla kullanılmaz hale gelecek” diye konuştu.
“İKİNCİ ERZİNCAN İLİÇ VAKASIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”Taş ocağının zararının sadece bunlarla sınırlı kalmadığını, patlatmanın ve toprak kaymasının etkisiyle yer altı sularının değiştiğini de vurgulayan Birol, “Bu durum köy çeşmelerinde suların azalmasına hatta kurumasına neden olmuştur. Hayvanların içeceği su kalmamış, köylü tankerle su getirmek zorunda kalmıştır. Bu olumsuzlukların ana sebebi denetim ve kontrolün yapılmamasıdır. Ankara Kahramankazan İlçesi’nde ikinci Erzincan İliç vakasıyla karşı karşıyayız. Maden sahasında kanunlara ve kurallara uymayan maden çıkarma çalışması yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.
“OLUMSUZ GÖRÜŞE RAĞMEN ÇED RAPORU ALINDI”İYİ Parti Kahramankazan Belediye Başkan Adayı Gülümser Birol, taş ocağının maden çıkarırken kademeli palye sistemi ile çalışmadığını, herhangi bir toprak kayması veya heyelanda işletmenin çalışanlarının can güvenliğinin olmadığını da söyledi. Birol, şöyle dedi: “Kaza ve can kaybının yaşanmasını beklemeden gerekli önlemler alınmalıdır. İlçe Tarım Müdürlüğü bu şantiyeyle ilgili tarıma olumsuz etki ettiği için, ÇED görüşünü olumsuz vermiştir. Buna rağmen ÇED olumlu raporu alınmıştır. Orhaniye köylüleri ÇED raporu için yapılan halkın katılım toplantısında olumsuz görüş vermişlerdir. Seslerini duyan olmamıştır…”
“OCAĞIN FAALİYETİ ACİLEN DURDURULMALIDIR”Söz konusu sahada maden rezervi bitmek üzere olduğu için sınırların zorlandığını, bu zorlamanın da Orhaniye Köyü’ne zarar verdiğinin altını çizen Gülümser Birol, şöyle devam etti:
“Maden Ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ilgili sahaya acilen heyet göndermeli, incelemelerde bulunmalı ve faaliyet durdurulmalıdır. Bu taş ocağı daha önce Dağyaka Köy Merası’na tecavüz etmiş, kaymakamlık tarafından yapılan incelemeler sonucunda men edilmiştir. Ancak daha sonra mera hazine vasfına çevrilip, taş ocağı çalışmaya devam etmiştir. Köylülerimiz ve bu bölgede otlayan hayvanlarımızın sağlığı için devletin gerekli kurumları acilen tedbir almalı ve bu sahanın faaliyetleri durdurulmalıdır. Bu ocak Orhaniye Köyü tarımına ve hayvancılığına zararlıdır. Bu köylülerimizin tüm zararları karşılanmalı, tarlaları eski haline getirilmelidir. Biz İYİ Parti ailesi olarak tüm gücümüzle Orhaniye Köyümüzün ve köylülerimizin arkasında olduğumuzu, hukuk ve adalet önünde, bürokrasi nezdinde elimizden gelen mücadeleyi vereceğimize ve Orhaniye köyünün takipçisi olacağımıza söz veriyoruz…”