AK Parti Altındağ Belediye Başkan Adayı Veysel Tiryaki, Altındağ için uygulamaya koymayı planladığı projelerini, hedeflerini ve vizyonunu Ulucanlar Yarı Açık Cezaevi Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlediği toplantıda basın mensuplarına anlattı.
Tiryaki, konuşmasına 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü ve yaklaşan Ramazan ayını kutlayarak başladı. 3 dönem Altındağ’da belediye başkanı olarak görev yaptığını, 5 yıl aradan sonra tekrar Altındağlılarla buluşmaya hazırlandığını söyleyen Tiryaki, “Göreve geldiğimiz günden itibaren yükü omuzlayan, çözüm üreten olduk. Bize gönül veren ve desteğini esirgemeyenlerin yüzünü ağartan işler yapmaya gayret ettik” dedi.
2003 yılında Altındağ’da bir gecekondu mahallesine taşındığını, hala da ailesiyle birlikte Altındağ’da yaşamaya devam ettiklerinin altını çizen Tiryaki, “Altındağlı olmaktan, burada yaşamaktan gurur duyuyorum. Şehri imar ederken, gönülleri de imar etmek, kalplerde iz bırakmak bizim belediyecilik felsefemiz. İnsan odaklı belediyecilik, ruhu olan şehirler, bizim işimiz. Güçlü belediye, mutlu insanlar demektir.” diye konuştu.
Tiryaki, “Bir ilçede yaşayan insanları mutlu etmenin yolu, onların ihtiyaçlarını görebilmek ve analiz etmekten geçmektedir. Önceliğimize insanı almalıyız; çocukları, gençleri, kadınları, yaşlıları, dezavantajlı grupları önemseyen, onlar için düşünen, onlar için iş üreten bir anlayış geliştirmeliyiz. Sağlıklı, güvenli, planlı, altyapısı olan, yeşil alanı olan, yaşayan ve yaşanabilir mahalleler kurmalıyız. Hayalleri olan, hedefleri olan, heyecanı olan yeni bir Altındağ, daha güzel bir Altındağ için biz hazırız.
Altındağ’ın, 20 yıl önce neredeyse tamamı gecekondularla kaplı, çöplerin varillerle toplandığı, insanların gelecekten umudunu kestiği bir yer olduğunu kaydeden Tiryaki, şu ifadeleri kullandı:
“Biz kaderine terk edilmiş, sorunları çözülemez gibi gözüken bir Altındağ’da yapılamaz denilenleri yaptık, başarılamaz denilenleri başardık. Altındağ bu süreçte çok değişti, dönüştü ve güzelleşti. Eskiden Altındağ’ın yüzde 85’i gecekondularla kaplıydı, yüzde 70’i imarsızdı. Çatısı tenekeden baraka evlerde yaşıyorlardı insanlarımız. Şimdi içinde bulunduğumuz bu tür kültür merkezleri hayaldi Altındağ’da. Türkiye’de belki de eşi benzeri görülmemiş bir dönüşüm hamlesi başlattık. Hem kentsel dönüşüm hem sosyal dönüşüm projelerini hayata geçirdik. Büyük yollar, bulvarlar açtık. Mülkiyet problemini çözdük. 50 binden fazla kaçak yapı yıkarak, modern konutlar yaptık. 50 bin gecekondu yıktık, ancak kavga, gürültü çıkmadı. Çünkü biz kimseyi ayırmadık, kimseyi kayırmadık, adaletten sapmadık.”
“Altındağ’ı Ankara’da, Türkiye’de tanınır hale getirdik”Altındağ’da 15 yıl boyunca birçok projeyi hayata geçirdiklerini, önemli işler yaptıklarını vurgulayan Tiryaki, şöyle devam etti: “Her mahalleye büyük parklar, yeşil alanlar, kültür merkezleri, spor tesisleri, kadınlar ve gençlere yönelik eğitim tesisleri, sağlık merkezleri, karakollar, anaokulları, yüzme havuzları, nikâh ve düğün salonları, camiler, kütüphaneler yaptık. Ankara’da, en çok belediye tesisinin, belediye eliyle yapılmış kamu tesisinin bulunduğu ilçe Altındağ’dır. 15 yıllık görev süremde Altındağ’a yüzlerce eser ve tesis kazandırdık. Altındağ’ı Ankara’da, Türkiye’de tanınır hale getirdik. Hamamönü mahallesini restore ederek turizme kazandırdık. Hamamönü ve Hamamarkası projesi, bir Türkiye projesidir. Ulucanlar Cezaevini restore ederek müzeye dönüştürdük. Ulucanlar Müzesi, bir Türkiye Projesidir. Altınköy Açık Hava Müzesi, Altındağ’ın en prestijli projelerinden biridir. Altınköy, bir Türkiye projesidir.”
“Kentsel Dönüşüm Projeleri”Altındağ’da 15 yıl boyunca önemli kentsel dönüşüm projelerine imza attıklarını ve ilçenin çehresini tamamen değiştirdiklerine değinen Tiryaki, dönüşümün yapılamadığı bazı mahallelerde yeni dönemle birlikte hızla çalışmaya başlamak istediklerini kaydetti.Tiryaki, “Kentsel Dönüşüm Projeleri” ile ilgili şunları söyledi:
“2004 yılından önce yüzde 85’i gecekondularla kaplı olan ve yüzde 70’i imarsız olan Altındağ’da uygulanan kentsel ve sosyal dönüşüm modeli Türkiye’ye örnek oldu. Altındağ’da Türkiye’de belki de eşi benzeri görülmemiş bir dönüşüm hamlesi başlattık. Hem kentsel dönüşüm, hem sosyal dönüşüm projelerini hayata geçirdik. 50 binden fazla kaçak yapı yıkarak, modern konutlar yaptık. Büyük yollar, bulvarlar açtık. Mülkiyet problemini çözdük. Yeni dönemde kentsel dönüşüm başlatılması planlanan mahalleler ise şu şekilde. Önder-Ulubey, Solfasol-Yıldıztepe-Bağlariçi, Örnek, İskitler, Doğantepe-Başpınar, Türk-İş Blokları. Bu bölgelerimizde de hızla çalışmaları başlayacağız inşallah.”
“Sosyal ve Toplumsal Projeler”Sosyal ve toplumsal proje başlığı altında dezavantajlı gruplara, engelli vatandaşlara ve ailelerine, madde bağımlılarına, dar gelirli ailelere ve öğrencilere destek vereceklerini söyleyen Tiryaki, engelliler ve madde bağımlıları için iki ayrı merkez kuracaklarını söyleyerek, bu projelerle ilgili şu açıklamaları yaptı:
“Toplum Merkezi”“Engelli bireylere eğitim verilerek topluma uyumlarının sağlanması amacıyla engellilere yönelik ‘Toplum Merkezi’ kompleksini kuracağız. Bu komplekste ‘Engelliler Eğitim ve Sanat Merkezi’, ‘İstihdam Atölyeleri’ ve ‘Psikolojik Destek Merkezi’ bulunacak. Engelli bireylere sanat ve zanaat ile iyileştirme programı uygulanarak, meslek edindirme ve hobi amaçlı kurslar verilecek. İstihdam atölyelerinde üretilen ürünlerin satışı yapılarak engelli ailelere destek olunacak.
Bir başka projemiz, ‘Bağımlılıkla Mücadele Merkezi’. Altındağ’da kurulacak merkezle madde bağımlısı gençlerin tedavi edilmesi ve tekrar topluma kazandırılması hedeflendi. Belediye başkanlığı dönemimde de madde bağımlısı gençlerle ilgilenmiştik. Onları tedavi ettiren ve tekrar hayata kazandıran projemiz yüzde 80 başarıya ulaşmıştı. Şimdi onlar için ayrı bir merkez kurarak projemizi çok daha ileriye taşıyacağız.”