ArtAnkara Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı, Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği (BRHD) ve Tüm Sanat Galerileri Derneği (TÜSGAD) destekleriyle 10. yılını kutlamak üzere 7-10 Mart tarihleri arasında ATO Congresium’da sanatseverlerle buluşuyor. 6 Mart’ta ödül töreni ve özel gösterimle başlayacak olan fuar, 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak. 2015’ten bu yana düzenlenen ArtAnkara, bu yıl da hız kesmeden dünyanın dört bir yanından gelen galeriler ve sanatçıların eserlerini sergileyecek. 10. yaşına girecek olan ArtAnkara sanatın derinlerine inmeyi, farklı kültürleri bir araya getirmeyi ve yaratıcılığın doruk noktalarını keşfetmeyi amaçlıyor. Sanat piyasalarını güçlendirmek, yeni aktörlerin sanat piyasasında yer bulması, genç sanatçılara önem verilmesi, sanatın daha ulaşılabilir ve paylaşılabilir olması da fuarın önemli hedeflerini arasında yer alıyor. 2024 yılının “Türk-Macar Kültür Yılı” ilan edilmesi sebebiyle bu yıl Macaristan fuarın “Kardeş Ülkesi.”
ArtAnkara’nın gelenekselleşen ödüllerinden “Sanatçı Onur Ödülü”, “Kurum Onur Ödülü” ve “Sanata Katkı Ödülü”nün yanı sıra; fuarın 10.yılına özel “Sanat Yazarı Onur Ödülü”, “Sanat Projesi Onur Ödülü”, “Umut Veren Genç Sanatçı Onur Ödülü”, “Koleksiyoner Onur Ödülü”, “Sanat Müzesi Onur Ödülü”, “Sanat Medyası Onur Ödülü”, “Kardeş Ülke Onur Ödülü” kategorilerinde 7 ayrı ödülle beraber, bu sene toplamda 10 ödül 6 Mart’ta sahiplerini bulacak.
Her mart ayında olduğu gibi bu yıl da Ankaralı sanatseverlerin ArtAnkara heyecanı başlıyorken, Yönetim Kurulu’ndan ATİS Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği (BRHD) Başkanı Süleyman Dodi Dündar ve Tüm Sanat Galerileri Derneği (TÜSGAD) Kurucusu Okan Sartaş’ın katılımıyla gerçekleşen açılış öncesi basın toplantısında ArtAnkara’nın 10. yaşında sanatseverleri nelerin beklediği konuşuldu. Ankara sanat hayatının da ele alındığı toplantıda basın mensuplarının soruları cevaplandı.
BİLGİN AYGÜL: ÇEVRE ÜLKELERİN TAKVİMLERİNDE YER ALAN BİR ÇAĞDAŞ SANAT FUARI OLMAK İSTİYORUZAygül, “Bir fuarı Ankara gibi bir şehirde on yıl yaşatabilmek kolay değil. Ankaramızda sanat fuarlarına hem mekânsal hem de etkinlik boyutunda yıllarca çok ilgi gösterilmediğini gözlemledik. 1995’ten bu yana devam ettiğimiz sanat furcılığında Art Forum Ankara’dan sonra bugün ATO Congresium’un yeni yerinde Art Ankara’yla devam ediyoruz. 2015 yılında sanatseverlere ilk kez kapılarını açan ArtAnkara aralıksız olarak pandemi, doğal afetler gibi krizlerle pek çok olumsuz koşula rağmen hem niceliksel hem de niteliksel olarak büyüyerek devam etti. Bugün belki de istediğimizin yüzde 50’sini yakalayabilmiş durumdayız ve bunun hızla gelişeceğini tüm destekçilerimizle komşu ve çevre ülkelerin aranıp takvimlerinde yer alan bir çağdaş sanat fuarı olmasını diliyoruz. Bu yıl yine fuarımızda çok sayıda yabancı galeri ve yabancı sanatçılar mevcut. En fazla sanatçı yabancımız Rusya’dan, ikinci sırada İran, üçüncü sırada ise Kore geliyor. Fuarımız yalnızca alıcı ve satıcıları buluşturmuyor, ayrıca sektörün aktörlerini bir araya getirmek hususunda da büyük önem teşkile diyor, bundandır ki galerici, sanatçı ve koleksiyoner üçleminde farklı konuların da paylaşıldığı 32 panele yer veriyoruz.”
Fuara gelecek öğrenciler için Ankara Büyükşehir Belediyesi ile yapmış oldukları protokolden bahseden Aygül, “Ziyarete gelen öğrencilerimiz fuar alanından Gazi Eğitim, Ankara Resim Heykel Müzesi ve Mustafa Ayaz Resim Heykel Müzelerini gezdireceğiz; öğrencilerimiz buralarda ağırlanacak” dedi.
DODİ DÜNDAR: ARTANKARA BÜYÜK BİR ÇAĞDAŞLAŞMA MANİFESTOSUBRHD Başkanı Süleyman Dodi Dündar, ArtAnkara’da BRHD olarak 300’e yakın üyelerinin bilfiil olarak katıldığına değinerek “ArtAnkara Projesi, sanatçılarımızın Ankara’da bulmakta zorlandıkları iklimi yaratabilmesi anlamında çok önemli. Mustafa Kemal Atatürk bir ülkenin gelişmişliğini görmek için güzel sanatlarda kat ettiği yola bakılmasını işaret eder. Atatürk, referans noktasını güzel sanatlar olarak belirler. Ankara’nın bu anlamda yalnızlaştığı son dönemde böylesi bir proje büyük bir çağdaşlaşma manifestosu esasında. Bu anlamda Atatürk’ün verdiği referans noktasıyla Ankara’yı Cumhuriyet’in inşa edildiği bir şehir olarak düşündüğümüzde bence ArtAnkara Türkiye’nin en büyük manifestosu. Dolayısıyla müthiş heyecanlı ve mutluyum. BRHD olarak böyle bir proje içerisinde bulunmak, kişisel olarak sürecin içerisinde yer almak çok kıymetli” diye konuştu.
‘HAYALİMİZ HATAYMODERN’Geçen sene olduğu gibi bu sene de deprem bölgesinden katılan sanatçılar için özel yer tahsis edildiğini söyleyen Aygül, şunları söyledi “ArtAnkara ailesi olarak bir hayalimiz var, deprem bölgesinde bir şeyler yapmak istiyoruz. O insanlara olan borcumuzu Hataymodern’i inşa ederek ödemek istiyoruz. Haziran ve Ağustos aylarında yaptığımız ziyaretlerde acının çok taze olduğunu gördük, dolayısıyla oralarda bir sanat fuarı düzenlemekten çok herkesin destekleyip ünlü sanatçıların eserlerini bağışladığı, kendi içinde dönen bir Hataymodern inşa edip bir kısmını atölye çalışmaları, bir kısmını ise müze olarak devam ettirmek istiyoruz. Evet sanat iyileştirir ve güçlendirir ancak acımız çok taze”
10. YILDA SANATSEVERLERİ NELER BEKLİYOR?ArtAnkara’nın 10. yaşında, sanatçıların galeriler aracılığıyla yer alabildiği fuarda; 17.500 m²’lik alana yayılmış olan yurt içi ve yurt dışından 150 katılımcının çatısı altında yüzlerce sanatçı ve binlerce eser sanatseverlerle buluşacak. Fuar alanına gelen sanatseverleri, Estonyalı sanatçı Kirill Grekov’un Cumhuriyet’in 100.yılına özel yapmış olduğu “Cumhuriyet ve Kadın” isimli çarpıcı heykel karşılayacak.
6 Mart tarihinde gerçekleşecek olan ön gösterim; kardeş ülke Macaristan’dan gelecek Dominica Acs’ın flüt konseriyle başlayıp, açılış konuşması ve ödül töreniyle son bulacak.
Ulusal ve uluslararası galeriler, müzeler, sanat inisiyatifleri, özel koleksiyonlar, sanat okulları, sanat projeleri ve sanat malzemeleri üreten firmalar yer alacak. Katılımcı galeriler arasında; Amerika Birleşik Devletleri’nden Rusya’ya, İran’dan Meksika ve Güney Kore’ye kadar geniş bir yelpaze mevcut.
Ankara Resim ve Heykel Müzesi, Mustafa Ayaz Müzesi ve Imoga İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi de fuarda sanatseverleri bekliyor olacak. Devrim Erbil, Bedri Baykam, Ertuğrul Ateş, Mustafa Ayaz, Ahmet Nejat gibi alanının ‘köşe taşı’ sanatçılarının yanı sıra; Şenol Yorozlu anısına, Kıymet Giray tarafından özel bir seçki ile hazırlanan sergi de izleyicilerle buluşacak. Rus Evi, Güney Kore’den AB Gallery ve Ester Gallery, Amerika’dan ReArt Gallery, Meksika’dan Kupula Art Mexico Gallery, Galeri Soyut, Arda Sanat Galerisi, Valör, Istanbul Concept Gallery, Gama Gallery, Grup Sanat Galerisi, Nurol Sanat Galerisi, Gala Sanat Galerisi, Eskiiz Sanat Galerisi, Galerim Sanat Galerisi, Krişna Sanat Galerisi, Fırça Sanat Galerisi, Medya Sanat Galerisi, Sergimiz.com Sanat Galerisi, Galeri Selvin, Piramid Sanat ve AlarmArt fuarın dikkat çeken katılımcılarından bazıları.
Ankara Güzel Sanatlar Lisesi, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Bilim Üniversitesi, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı, Şırnak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Ilya Repin St. Petersburg State Academy Of Arts, Trakya Üniversitesi’nden genç sanatçılar fuara katılım sağlayacak. Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi de sanat projeleri ve sanatçılarıyla ArtAnkara’da yerlerini alacak. Sanata Evet, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü “Gordion’un İzinde”, Uluslararası Macsabal İpek Yolu Sergisi, Arkselection, Türkiye-Macaristan Kültür Yılı Güler Sanat gibi çeşitli projeler de fuarda sanatseverlerle buluşacak.
Fuarın önem verdiği konulardan biri de; her sene çoğalan, 81 ilden katılımcı, ziyaretçi, koleksiyoner ve gençlerin, yurt dışından 300’ü aşkın sanatçının ağırlanması.
Fuar kapsamında, aralarında Tamer Levent “Yaşama Sanatı” imza etkinliği, Deniz Zeyrek ve Muharrem Sarıkaya “Yapay Zeka ve Sanat”, Bedri Baykam “100.yılda Çağdaş Sanat Sergisi”, Asaf Erdemli ve Hayrettin Karaerkek “Piksellerin Ötesi”, Macar sanatçılar Frigyes König ve Istvan Orosz “Sınırların Ötesinde: Macar Çağdaş Sanatına Bir Yolculuk”, Aleksender Shadrin “Rusya Çağdaş Sanatı” gibi çeşitli konuların yer aldığı 32 söyleşi ve konferans gerçekleştirilecek. Bunun yanı sıra; geçmiş yıllarda da ağırlanan dünyaca ünlü ArtDoll sanatçısı Anya Manya canlı performans gerçekleştirirken, Rus gerçekliğinin en önemli sanatçılarını yetiştiren Ilya Repin Sanat Akademisi’nden 14 sanatçının ikinci katta yer alan sergileri, workshop canlı performanslarıyla zenginleşecek. Daha birçok sanatçının her gün düzenleyeceği canlı performans ve workshoplar ile de ziyaretçilere eşsiz bir deneyim yaşatılacak. 7-10 Mart tarihleri arasında da çeşitli saatlerde birbirinden farklı müzisyenlerle beraber, onlarca müzik dinletisi sanatseverlere eşlik edecek.
Ayrıca, Köksal Eğitim Vakfı fuar boyunca çocuklara çeşitli workshop, oyun ve yapay zeka destekli içerikler sunacak. Seren Erdoğan, giyilebilir sanat standı ile ziyaretçilerine farklı bir deneyim yaşatacak.
Fuara giriş biletleri, internet sitesinden veya fuar gişesinden alınabilecek. Bu yıl tam bilet 150 TL, öğrenci bileti ise 75 TL’den satışa çıkacak.