Japonya Büyükelçiliği tarafından düzenlenen geleneksel Japonya Festivali, verdiği pandemi arasından sonra Ankara’yı kültürlerin de başkenti yapmaya devam ediyor. 5 gün sürecek olan festival, ücretsiz ve halka açık bir şekilde etkinliklerini sürdürüyor. Tüm hızıyla başlayan “Japonya Festivali 2023”, Japonya Tanıtma Vakfı’nın ‘Stage Beyond Borders’ projesi kapsamında Usagi Stripe adlı tiyatro ekibinin çağdaş bir tiyatro eseri olan “Herkes Ölmeli” adlı oyununun video kaydı gösterimi ile başladı. Gösterimin ardından oyunun yazar ve yönetmeni OIKE Yoko ile soru cevap oturumu gerçekleşti. Ardından yapılan geleneksel Japonca Sunum Yarışması, Türk Japon Vakfı Merkezi’nde gerçekleşirken, ödüller sahiplerini buldu. Kazananlara Japonya’ya gidiş-dönüş bileti hediye edildi. Festival takvimi bir sonraki gün Stage Beyond Borders serisinden beş ayrı Japon Sahne Sanatları Tanıtıcı Filmi ile devam ederken Başkentli; Japon geleneksel sanatları olan noh ile kyogen tiyatrolarından ‘gagaku’ müziğine; bir halk sanatı olan ‘ningyo-joruri’ tiyatrosundan ‘furyu’ dansına lügatına bir yeni kültür daha ekledi.
Festival son iki gününde Televizyoncu Ahmet Yeşiltepe tarafından hazırlanan NTV Belgeseli Zaman Yolcusu-Uzaklar serisinin Japonya hakkındaki bölümlerinin gösterimi ile devam edecek. İlk gün “Samuraylarin Dünyası”, “Animeler Nasıl Üretiliyor?”, “Japon Mutfağının Sıradışı Öyküsü” programlarının, ikinci gün ise “Türk Dilinin Uzak Akrabası Japonca”, “Samurayların Dünyasından Emsalsiz Mutfağına; Japonya…” ve “Japonya’nın Farklı Yüzü; Geyşalar” bölümlerinin gösterimleri yapılacak.
Japonya Festivali 2023 son hızıyla devam ederken, Ankara Japon kültürünün nabzını tutuyor. Hayatla kavga ederek değil, onu kabullenerek mutlu olup kusurları kucaklamayı önceleyen Wabi-sabi öğretisi yağmurlu bir kasım ayında Başkent’e sinerken güzelliği kusurlarda bulan bu felsefe festival boyunca öğrenilen her bir Japon geleneğinin içine kadar entegre olmasıyla dikkat çekiyor. Wabi, kelime anlamıyla tam olarak tercüme edilemese de, “sade şıklık” olarak; Sabi ise “kusurlardan keyif almak” anlamında karşımıza çıkıyor. Kusurlu olan her şeyin daha estetik ve daha güzel olduğuna dair inanış, günümüzde tüm dünyada hızla yayılıyor.
‘ETKİNLİKLERLE TÜRKLERE JAPONYA’YI YAŞATMAYI TEMENNİ EDİYORUZ’Japonya ve Türkiye arasında yüzyıllara dayanan uzun bir dostluk olduğunu belirten Japonya Büyükelçiliği Kültür ve Halkla İlişkiler Başkanı Obata Ko, “Yüzyıllara dayanan dostluğumuz çerçevesinde Japonlar Türkleri, Türkler de Japonları çok seviyor. Ancak birbirimizi yeterince tanıyor muyuz, bu anlamda biraz daha çalışmamız ve çeşitli şekillerde kültürlerimizi tanıtmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu açıdan pandemiden önce her yıl artık gelenekselleşmiş Japonya Festivallerimizi düzenliyorduk. Pandemiden sonra ilk kez yeniden Ankara’da buluştuk. Uzak da olsak, etkinliklerle birlikte Türklerin Japonya’yı görmüş ve yaşamış olmalarını temenni ediyoruz” diye konuştu.
100 YILLIK DOSTLUK KUTLANACAK2024’ün Japonya ve Türkiye diplomatik ilişkilerinin tesisinin 100. yılı olduğuna değinen Ko, bu dostluğun yıldönümünü hem Japonya’da hem de Türkiye’de kutlayacaklarını dile getirerek şöyle konuştu; “Diplomatik ilişkilerimizin 100. yılı adına düzenleyeceğimiz kültürel etkinliklerin bizi daha da yakınlaştırmasını ve dostluğumuzu daha da güçlendirmesini temenni ediyoruz. Yıl boyu sürecek, Japonya’da T.C. Tokyo Büyükelçiliği, Türkiye’de ise Japonya Ankara Büyükelçiliği veya İstanbul Başkonsolosluğumuz tarafından düzenlenecek çeşitli etkinlikler düşünüyoruz”
Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde gastronomi ile alaklı da etkinlikler düzenlemeyi düşündüklerini belirten Ko, “Sadece suşi ile tanınmak değil, geleneksel tatlılarımızı da tanıtmak istiyoruz. Japon yemeği denince insanların zihninde bir ‘çiğ balık’ algısı beliriyor. Bunun bizim kültürümüze uzak kaldığını düşünüyorum çünkü günümüzde siz ne yiyorsanız biz de onu yiyoruz. Biz her zaman çiğ balık yiyor değiliz, siz de her zaman kebap yiyor değilsiniz. Mesela baklava şimdilerde Japonya’da çok popüler oldu. Tokyo’nun tam merkezinde baklava satılıyor, fiyatları oldukça pahalı, lüks diyebileceğimiz bir tatlı mahiyetinde. Anlayacağınız çok uzak değiliz” ifadelerini kullandı.
Festival kapsamında Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gösterimi yapılan Japon Sahne Sanatları Tanıtıcı Filmleri’ne de değinen Ko, wabi-sabi dedikleri kültür konsepti çerçevesinde Japon danslarının hareketsiz ve sakin olduğunu dile getirerek, “Wabi-sabi’nin temel öğretilerinden birisi her şeyin bir sonu olduğunu ve bir gün öleceğimizi hep aklımızda bulundurmak; bu dünyada ne şekilde yaşarsan yaşa o burada kalacak. Aslında benzer bir inanç islamiyette de var” dedi.
“Japonya Festivali 2023”, çeşitli etkinlikleriyle 15 Kasım’a kadar Başkentliler ağırlayacak.