Enflasyonla mücadele şu anda yeterli değil

Türkiye İstatistik Kurumu, şubat ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon şubat ayında aylık bazda yüzde 4,53 yükseliş kaydetti. Yıllık bazda ise 67,57’ye yükseldi. TÜİK’in açıkladığı verilere göre TÜFE’deki değişim bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 11,54 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 55,91 olarak gerçekleşti. Ekonomistler enflasyonun aylık bazda yüzde 4 yükseleceği öngörüsünde bulunurken, yıllık enflasyonun yüzde 66,30’a çıkmasını bekliyordu. Ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 64,86’ya yükselmişti. Aylık bazda ise yüzde 6,7’lik artış kaydedilmişti. Ekonomi yönetimi, ocak ayındaki enflasyon artışını geçici olarak nitelendirmişti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir televizyon kanalında ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Enflasyonun mart ayından itibaren trende oturacağını belirten Şimşek, “Enflasyonda trend programla uyumlu bir şekilde. Ocak ayında enflasyon bir miktar yüksek çıktı. Şubatta onun devamı olabilir. Marttan itibaren enflasyon trende oturacaktır. Ama yıllık enflasyon yüksek kalacak. Biz bunun iletişimini yaptık. Çünkü baz etkisi var. İkincisi de para politikası gecikmeli çalışır. 12 ay, hatta 18 aya yayılan bir aktarım mekanizması var” dedi. Şimşek, enflasyon eğiliminin ortaya koydukları hedef patikasıyla uyumlu gittiğine dikkati çekerek, “2024’ün ilk yarısı dahil yıllık enflasyon yüksek kalacak dedik. Çünkü, baz etkisi var ve para politikası gecikmeli olarak çalışır. Para politikasının enflasyonu çıpalayacak seviyeye gelmesi daha yeni. 2024’te geçici olarak 2023’ün enflasyonunu besleyen faktörler ortadan kalkacak. Para politikası çalışacak. Kurda reel olarak herhangi bir değersizleşme öngörmüyoruz. Deprem etkisi sistemden çıkacak, vergilerin etkisi seriden çıkacak. Dolayısıyla enflasyonun ineceğini düşünüyoruz” dedi.
YILSONU ENFLASYON YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE OLACAKTIRAçıklanan enflasyonu değerlendiren Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, şubat ayında yüzde 4 oranında bir enflasyon beklediğini hatırlattı. Babışcu, “Şubat enflasyonunu yüzde 3,5 ile 4 arası olur diye bekliyordum. Fakat yüzde 4,53 oranında bir enflasyon açıklandı. Yıllık bazda enflasyon ilk ayda yüzde 11’i geçti. Böyle bir ortamda yıl sonu tahminleri de değişmek zorunda kalacaktır. Çünkü böyle devam etmesi durumunda 2024 yılsonu enflasyonu yüzde 50’nin üzerinde bir enflasyon olacaktır” diye konuştu.
Ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele konusunda attığı adımların yetersiz kaldığına dikkat çeken Babuşcu, “Enflasyonla mücadele şu anda yeterli değil. Para politikasını sadece faiz artırımı olarak görüyorlar. Para politikasının diğer unsurlarını da çalıştırmaları gerekiyor. Zaten mali politikasını hiç kullanılmıyor. Bunları ekonomi yönetimi bilmiyor mu derseniz biliyor fakat seçimler bekleniyor. Uygulanan ekonomi politikası doğru fakat eksik. Seçimlerden sonra eksiklikler giderilecektir. Bu da vatandaşın yaşanan krizi daha derinden hissetmesine yol açacaktır” dedi.