IMF ekonomistleri Türkiye ziyaretini tamamlayarak büyüme tahminlerini hafta sonu açıkladı. Buna göre IMF Türkiye büyümesinin 2023’teki yüze 4’ten 2024’te yüzde 3,25’e yavaşlamasını tahmin ediyor. Fonun Türkiye cari açık/GSYH beklentisi 2024 için yaklaşık yüzde 3 seviyesinde. 2024 yıl sonu itibarıyla enflasyonun yüzde 46’ya gerilemesini bekleyen IMF bu yılın ise yüzde 69 enflasyonla tamamlanmasını öngörüyor.
İMF’nin önerilerini değerlendiren Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, “İMF’nin iki önerisi var bunlardan birisi ücretleri tahmini enflasyon oranına göre arttırın diyor diğeri ise faizleri arttırın diyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan İMF’nin önerilerini sevmez. Yılbaşı zammında bu öneriler dinlenmeyecektir. Ekim ayında politika faizlerinde 5 puan civarında bir artış yapılmasını bekliyorum. Kasımda 40 bandında politika faizleri olacaktır. Sonrasında seçim öncesi bir artış olacağını sanmıyorum. Seçimden hemen sonra durum değerlendirip ciddi bir artış yapılabilir ama seçime kadar 4 ay politika faizlerinde bir yapılmayacaktır. Politika faizlerinin yüzde 40lara gelmesi demek mevduat ve kredi faizlerinin de aynı şekilde artması demek. Ticari kredilerde ise faizler yüzde 70leri bulacaktır. Bu da sıkıntılı bir durum yaratacaktır” diye konuştu.
İMF’nin diğer önerisi tahmini enflasyon oranında zam konusunu da değerlendiren Babuşcu, “Tahmini enflasyon oranına göre zam söz konusu olmaz. Geçmiş enflasyon oranında bir zam yapılacaktır. Sabit gelirlilere ocak zammında yüzde 50’nin üzerinde bir zam yapılmasını öngörüyorum. Fakat Temmuz 2024’ten sonra tahmini enflasyona göre bir zam yapılabilir” ifadelerini kullandı.
Emekliye vaat edilen müjde yılbaşından önce verilmesi durumunda iktidarın seçim ekonomisine geçtiğinin göstergesi olacağına dikkat çeken Babuşcu, “Yılbaşı öncesinde memura emekliye maaş zammı veya ikramiye verilmesi seçim ekonomisine geçildiğini gösterir. Verilebilir mi sorusuna tabi ki verilebilir hatta verilmeli çünkü emekliler hakikaten çok zor durumda. Tüm sabit ücretliler gibi emekliler de sıkıntı yaşıyor. İktidar bunu yapmak için para bulabilir mi sorusuna ise cevabım evet olacaktır. Ekonomi yönetimlerinin en iyi yaptığı iş borç yönetimi. 100 yıldır biz bu şekilde ekonomi yönetiyoruz. Borcu borçla çevirme işini iyi yapıyoruz. Kaynak bulmakta sorun yaşanacağını zannetmiyorum. Kademeli bir ikramiye konusuna gelince yapılabilir bir proje az alana daha çok ikramiye çok alana az ikramiye gibi bir yöntem uygulanabilir. Bakanlığın çalışması da bu yönde. Zam konusuna gelince, yılbaşından önce bir zam verilebileceğini sanmıyorum. Yılbaşında en düşük emekli maaşını asgari ücrete ya denk ya da biraz altında bir rakam olacağı kanısındayım” dedi.