İşçi Filmleri Festivali 18. kez Ankara’da

18’inci Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Ankara’da başladı. Pandemi nedeniyle üç yıllık aranın ardından Ankara’daki izleyicileri ağırlayan festival, Kavaklıdere Sineması’nda açılış etkinliğini gerçekleştirdi. Yönetmenliğini Cem Kaya’nın üstlendiği “Aşk, Mark ve Ölüm”ün gösterildiği açılışta, Sputnik’te greve çıkan gazeteciler, direnişteki FEDAŞ işçileri, ev eksenli üretim yapan kadınlar ve özel okul öğretmenleri mücadelelerini anlattı.
Kavaklıdere Sineması’nda oyuncu Gözde Duru’nun sunuculuğunu yaptığı açılış, Grup Tersname konseri ile renklendi. “Durduramayacaklar Halkın Coşkun Akan Selini”, “İnsan Pazarı”, “Madenciden” gibi sevilen şarkıları seslendiren grup, izleyicilere keyifli bir akşam yaşattı.
Festival kapsamında tamamı ücretsiz olan gösterimler Kavaklıdere Sineması ile Mülkiyeliler Birliği’nde gerçekleşecek.
‘FİLMLER DOMİNO ETKİSİ YARATIR’Festival ekibi gönüllüleri adına konuşan Buse Üçer, İşçi Filmleri Festivali’nin 18 yıldır yüzlerce gönüllünün emeğiyle yola devam ettiğini söyleyerek “Sanatın değiştirici ve dönüştürücü gücüne inanan festival ekibi olarak adaletin ve barışın sesini yükselten, hakikati gösteren pek çok yapımı seçtik ve sizlerle buluşturduk. İşçi Filmleri Festivali’nin Ankara’da çok özel bir yeri var. Aslında Mayıs ayında gerçekleşen açılış bu sene 6 Şubat’ta Maraş merkezli depremin ardından deprem bölgesinde gerçekleşti. Bizler de bu tarihsel dönemde Ankara ekibi olarak Ankara açılışını erteledik ve Hatay’da festival açılışımızı gerçekleştirdik. Hatay’ın köylerinde yıkılmış kentlerimizde, parklarda gösterimlerimiz gerçekleşti. Filmler domino etkisi yaratır. Bir replikle umut verir, umut yayılır. Bir sahne ile yüzümüzü güldürür, mutluluk verir. Bir müzik ile hüznünü içimizde tuttuğumuz acılara dokunur, acılar yayılır. Bir gerçekle yüzleştirir, yalanın mumu söner. O yüzdendir ki diktatörlüklerde festivaller yasaklanır, müzik engellenir, kitaplar yakılır. İşçi Filmleri Festivali tüm emekçilerin festivali olarak yola devam ediyor” ifadelerini kullandı.
 Nejla Demirci’nin Kanun Hükmünde belgeselinin Altın Portakal film festivali seçkisinden kaldırılması, geri kabulü ve festivalin iptaline giden süreci kınadıklarını belirten Üçer, “Bizler festival ekibi olarak bu sene özellikle gerçekleri haykırmakta ısrarcı olan sinema eserlerinin engellenmesine karşı dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek istiyoruz” diye konuştu.
Bu ayın meme kanseri farkındalık ayı olduğuna dikkat çeken Üçer, “Kadınlar yaşadıkları eşitsizlik nedeniyle sağlığa erişemiyor. Meme kanseri en çok ölüm getiren ancak tedavisi en kolay olan kanserlerden birisi” dedi ve Can Adiloğlu’nun yönetmenliğini yaptığı ‘Metamazon’ belgeseli ve yönetmen söyleşisinin çarşamba akşamı Kült Kavaklıdere’de izleyicilerle buluşacağını belirtti.
ÖĞRETMENLER TABAN HAKKI UYGULAMASINI GERİ İSTİYORÖzel Okul Öğretmenleri Sendikası adına konuşma yapan Umut Erkurt, “Sendikamızın 15-20 kişilik bir öğretmen dayanışmasıyla başlayan ve bugünlere gelen, şu an yaklaşık 10 bin üye sınırına dayanan bir geçmişi var. Çok ağır koşullar altında çalışıyoruz. Çalışma süremiz Milli Eğitim Bakanlığı’nın çizdiği sınırın çok ötesine çıkarıldığı halde emeklerimizin karşılığını hiçbir şekilde alamadığımız bir durum içerisindeyiz. Bunu biz öncelikli olarak bugün birçok meslek grubunun elindeki bir hak olup, Anayasa’da belirlenen ‘eşit üce eşit ücret’ kavramı çerçevesindeki taban maaşı hakkına bağlıyoruz.  Bizler 2014 yılında elimizden alınan taban maaşı hakkı nedeniyle bugün bu ucuz işçi gücü kavramı içerisine sokulmuş durumdayız” ifadelerini kullandı
Bugün özel sektör öğretmenlerinin mücadelesinin hukuki anlamda öğretmenleri düzlüğe çıkaracak bir mücadele olmasının yanında ülkenin eğitiminin çürümesini engelleyecek de bir mücadele olduğunun altını çizen Erkurt, “Öğretmenlerin her birinizin dayanışmasına ihtiyacı var” dedi.
İŞTEN ÇIKARILAN SPUTNİK EMEKÇİLERİNİN GREVİ İKİNCİ AYINI DOLDURDUAçılışta İstanbul ve Ankara bürolarında ‘küçülme’ gerekçesiyle işten çıkarılıp girdikleri grevin 59. gününe gelen Sputnik emekçileri adına konuşan Emre Köse, “Grevimiz ikinci ayını doldurmak üzere. Sadece işten atılan emekçilerin sendikal haklarının tanınması yönünde bir talebimiz vardı. Süreci de olabildiğince usulüne uygun yürüttük.  Biz elimizden gelen mücadeleyi altmış gündür veriyoruz. Taleplerimiz nettir. Sendikal gerekçeyle işten atılan arkadaşlarımızın işlerine iade edilmesi ve sendikanın tanınıp işveren temsilcilerini toplu sözleşme masasına oturması taleplerimizi altmış gündür dile getirdik ve şimdi de dile getiriyoruz” ifadelerini kullandı.
FESTİVALDE BİZİ NELER BEKLİYOR?Festival kapsamında Mülkiyeliler Birliği’nde 16 Ekim Pazartesi günü “Zeytinliğin Ardı”, “Metamazon” ve “Fatma’dan Sonra 40 Yıl”, 17 Ekim Salı günü “Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada”, “Moloz’da Çekiç Sesleri” ve “Lacivert Gece”, 18 Ekim Çarşamba günü “Çöpün Dünyası”, “İşçilerin Haziranı” ve “Kızıl Şehir”, 19 Ekim Perşembe günü ise “Beyaz Motosiklet, Devrimin Beyaz Küheylanı”, “Örgütlendikçe Güçleniyoruz” ve “Carare’nin Yeniden Doğuşu” adlı filmler gösterilecek.
Kavaklıdere Sineması’nda da 16 Ekim Pazartesi günü “Beyaz Motosiklet, Devrimin Beyaz Küheylanı”, “İşçilerin Haziranı” ve “Moloz’da Çekiç Sesleri”, 17 Ekim Salı günü “Fatma’dan Sonra 40 Yıl”, “Dar Ayakkabıyla Yaşamak”, Örgütlendikçe Güçleniyoruz”, “Zeytinliğin Ardı”, “Çöpün Dünyası” ve “Metamazon”, 18 Ekim Çarşamba günü “Yaramaz Çocuklar”, “Metamazon” ve “Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada”, 19 Ekim Perşembe günü ise “Lacivert Gece” ve “Kızıl Şehir” adlı filmler izleyicilerle buluşacak.
İşçi Filmleri Festivali 19 Ekim’e kadar Ankaralı sinemaseverleri ağırlamaya devam edecek.