Kanser hastaları grip aşısı olmalı

İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Ürün, özellikle kanser hastalarının grip aşısı olması gerektiğinin altını çizdi. Ürün, grip sezonu boyunca aşı olmak için geç kalınmamış olacağını belirtti. Ürün gripten korunmak için yapılması gereken diğer önlemleri de sıraladı.
“Eğer bir kanser hastası ya da bakımında yardımcı olan yakınıysanız grip sizin veya sevdikleriniz için daha tehlikeli olabilir. Bu sonbaharda grip aşınızı yaptırdığınızdan emin olun” diyen Ürün, “Kanser tedavisi bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve kanserli kişileri grip nedeniyle daha büyük sorunlara maruz bırakabilir. Bu sorunlar arasında sinüs ve kulak enfeksiyonları ve bronşların iltihabı yer alır. Daha ciddi sorunlar arasında zatürree, sepsis (vücudun enfeksiyona karşı tehlikeli bir reaksiyonu) ve kalp, beyin veya kas dokularının iltihabı yer alabilir” ifadelerini kullandı.
Grip sezonu boyunca aşı olmak için geç kalınmış sayılmayacağını belirten Ürün, “Grip, ekim ayında yayılmaya başlasa da özellikle ocak ayında muhtemel zirve öncesinde grip sezonu boyunca herhangi bir zamanda grip aşısı ile korunabilirsiniz ancak genel olarak, grip aşısını Eylül veya Ekim aylarında olmak en iyisidir. Ancak doktorunuzla konuşmak önemlidir, çünkü grip aşısını erken yapmanın daha iyi olduğu özel durumlar vardır. Grip sezonu boyunca aşı olmak asla çok geç değildir. Özellikle kanser tedavisi alıyorsanız grip aşısını ne zaman yaptırmanız gerektiği konusunda doktorunuzla konuşun” dedi.
Çok tartışılan grip aşısı grip yapar mı sorusuna da değinen Ürün, “Bağışıklık yanıtı, aşı yapıldıktan hemen sonra başlar ancak vücudun tam koruma oluşturması yaklaşık 2 hafta sürer. Eğer grip suşları değişirse veya aşıdan hemen sonra gribe yakalanırsanız, az miktarda koruma bile semptomları azaltır ve grip olma sürenizi kısaltır. Grip aşısı, gribe neden olmaz. Ayrıca fark türde grip aşıları var önemli olan kendiniz için en uygun olduğunu sormak gerekiyor” diye konuştu.
Grip olmamak için aşı dışında da alınması gereken tedbirleri sıralayan Ürün, “Grip aşısı olmak, gribin yayılmasını önlemek için atılacak ilk adımdır. İşte hastalıkların yayılmasını durdurmanıza yardımcı olabilecek diğer yollar. Arkadaşlarınızı, ailenizi ve iş arkadaşlarınızı grip aşısı olmaya teşvik edin. Ellerinizi sık sık yıkayın ve yüzünüze dokunmaktan kaçının. Kamu sağlığı yetkililerinin ve doktorunuzun önerilerine göre maske takın. Öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda ağzınızı ve burnunuzu kapatın. Kendinizi hasta hissediyorsanız evde kalın ve doktorunuza bildirin” dedi.