Kısa bir süre önce kurulan Karikatür Derneği üyelerinin karikatür, illüstrasyon ve resim çalışmalarından oluşan bir sergi ile sanatseverlere “Merhaba” dedi.
Karikatür aracılığıyla toplumla köprü görevi kurmak için yola çıkan Karikatür Derneği ile sanatseverleri tanıştıran “Merhaba” sergisi, Türk Amerikan Derneği’nde izleyicilerin beğenisine sunuldu. Dernek üyesi 17 sanatçının eserlerinden oluşan sergide resim ve illüstrasyon çalışmalarının da bulunması dikkat çekti.
Açılışta konuşan Karikatür Derneği Başkanı Emre Yılmaz, “Dernek olarak amacımız Türkiye çapında karikatüre ulaşamayan çocuk ve gençlerle; bilhassa dezavantajlı gruplarla karikatürü buluşturarak bir nevi köprü görevi kurmak. Bunun için de sergiler, atölye çalışmaları ve bir festival düzenlemek istiyoruz. Yılda bir kez de çalıştay yapma hedefimiz var” ifadelerini kullandı. Şu anda 17 kişiden oluşan bir çekirdek ekipleri bulunduğunu belirten Yılmaz, “Karikatür Derneği’nin sergisinde resim ve illüstrasyonlar da görüyorsunuz. Biraz ters köşe yaptık. İçimizde çok donanımlı farklı disiplinlerden arkadaşlarımız ve hatta ustalarımız var. Bunun bize güç verip karikatüre daha farklı yorumlar katmamızı sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.
“Merhaba” sergisi 7 Ekim’e kadar ziyarete açık olacak.
‘KARİKATÜRE FARKLI BİR YORUM GETİRMEK İSTİYORUZ’Günümüzde karikatürün bir değişimden geçtiğini ifade eden Yılmaz, “Karikatür alanında illüstrasyon ve resimle birlikte güçlü ve farklı eserler çıkmaya başladı. Biz de çeşitli disiplinlerle karikatüre farklı bir yorum getirmek istiyoruz. Günümüzde teknolojiyle birlikte karikatür bir değişim geçirirken, haliyle bu tekniğimize de yansıdı. Dijital çizimler yapmaya başladık. Teknik değiştiği için disiplinler de birbirine girmeye başladı. Eskisi gibi kalıplar yok artık. O yüzden sergilerimizde amacımız bu disiplinlerin ruhunu birleştirip farklı düşünceleri bir araya getirmek. Sergide eseri bulunan her arkadaşımız karikatür de çalışıyor. Biz farklı disiplinleri de içeren bir ‘Merhaba’ demek istedik” dedi.
‘AMACIMIZ DERNEKÇİLİK DEĞİL, KARİKATÜR’Karikatür Derneği’nin gelecek çalışmalarından bahseden Yılmaz, “Burada amacımız dernekçilik değil, karikatür. Biz ‘Bunu nasıl büyütüp daha fazla kişiye ulaştırabiliriz’i konuşuyoruz. Etkinliklerimizde karikatür atölyeleri ağırlıkta olmakla birlikte resim ve diğer disiplinlerin de atölyelerini açmak niyetindeyiz. Festivali de karikatür festivali adıyla değil ‘Çizgi Festivali’ adıyla düşünüyoruz. Çünkü disiplinler ve teknikler birbiriyle iç içe geçmiş durumda. Festivalden hemen önce gelecek yaz yapmayı planladığımız bir de çalıştay projemiz var. Şu an organizasyonumuz, kimlerin katılacağına kadar hemen hemen hazır durumda. Yaklaşık elli sanatçı birebir üretirken, izleyiciler de canlı izleyebilecek” ifadelerini kullandı.
Sergiye kendisinin de tuval üzerine akrilik ile çalıştığı ‘Tek bir Dal’, ‘Tek Bir Müzik’ ve ‘Tek Bir Damla’ isimlerindeki eserleriyle katıldığını belirten Yılmaz, “İnsanın ne kadar açgözlü, bencil ve kötü olduğunu farklı bir yolla anlatmaya çalıştım. Biz insan olarak tüketimi çok seviyoruz. Ben de buna dahilim. Deliler gibi tüketiyoruz. Burada tek bir dal kalmış, zeytin dalı, barışın da simgesi. Bu daldan çok olduğunda değerini bilmiyoruz ancak bir tane kaldığında bir yığın ‘bu benim olmalı’ diye üşüşüyor. Yine diğer iki çalışmamda da tek bir müzik notası ve tek bir damla kalmış. ‘Tek Bir Damla’da iklim değişikliğini vurgulamak istedim çünkü biliyorum ki tek bir damla kalsa onun değerini biliriz’ Eserlerinde kadrajı full çalıştığını belirten Yılmaz, ‘Bu sadece benim kadrajıma giren insan yığını, bu yığın kadrajın dışında da devam ediyor. Belki ilerde o tek bir şeyi kapan kişiye karşı bir çatışma hali yaşanacak, arbede çıkacak… Yoruma açık’ dedi.
YILMAZ’DAN KİŞİSEL SERGİ MÜJDESİBireysel bir sergisinin de olacağını belirten Yılmaz ‘Sıradaki sergimi İstanbul’da açmayı düşünüyorum. Şu anda işler hazır ama ben hazır değilim. En son 2019’da Karikatür Atölyesi’nde bir kişisel sergi açtım, hemen ardından pandemi geldi. Korkuyorum başımıza bir şey gelecek diye’ ifadelerini kullandı.