“Şiddet dilini değil, sevgi dilini öğrenmeli ve öğretmeliyiz”

Çamlıdere Belediyesi, Şiddetsiz Toplum Derneği iş birliğinde “Her Şey Ailede Başlar, Sevgi Öğretilebilir, Şiddet Önlenebilir” konulu bir seminer düzenlendi.
Seminere, Belediye Başkan Yardımcısı Yüksel Tezer, Çamlıdere Muhtarlar Derneği Başkanı Dursun Kütükçüoğlu, Çamlıdere Belediyesi Basın, Yayın, Tanıtım, Medya ve Kültür Müdürü Sefa Tursun, muhtarlar, belediye çalışanları, eğitimciler, çiftçiler, ev kadınları, emekliler, bazı siyasi partilerin gönüllüleri, Şiddetsiz Toplum Derneği Başkanı Rıza Sümer, Başkan Yardımcısı ve Uzman Psikolog Şenay Ölmez, Derneğin projelerden sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Nureddin İlter, Dernek üyeleri;  Meziyet Sağlık ile Hamit Sert katıldı.
Seminerden sonra, Çamlıdere’deki müzeler gezildi. Aynı gün, derneğin kurucu üyelerinden, gazeteci ve spor gönüllüsü Ali Öcal, Çamlıderespor’un kurucu başkanı, spor ve toplum gönüllüsü Mustafa Can ve eşi  Seyithanim Can’ın mezarları ziyaret edildi.
Seminerin açılışında konuşan Çamlıdere Belediye Başkan Yardımcı Yüksel Tezer, muhtarların demokrasinin ilk adımı, muhtarlıkların da demokrasinin ilk yuvası olduğunu ve şiddetin yaşanmaması için böylesine birlikteliklere gerek bulunduğunu belirterek Şiddetsiz Toplum Derneği temsilcilerine, katılan muhtarlara ve Çamlıderelilere teşekkür etti.
RIZA SÜMER: ŞİDDETSİZ, SİLAHSIZ VE TEMİZ TÜRKİYE VE DÜNYA HEDEFİNE ULAŞABİLİRİZŞiddetsiz Toplum Derneği Başkanı Rıza Sümer seminerde şunları kaydetti; “Şiddetsiz Toplum Derneği olarak, şiddetin önlenmesi konusunda sadece bilgilendirmek için gelmedik. Görüşlerinizi, bilgilerinizi almak, bilgilerimizi sizlerle paylaşmak için buradayız. Sevginin öğretilebileceğine ve bir gün insana, hayvana, çevreye ve doğaya yönelik şiddetin ortadan kalkacağına inanıyorum. Bu inancımı yazılarımda ve konuşmalarımda kararlılıkla belirtiyorum. Sevgi öğretildiğine, öğretilebileceğine göre, nefret, öfke, düşmanlık, kin gibi insana yakışmayan olumsuzluklar da öğretilebilir. Bu yakışmaz kelime ve duyguların değil, sevgi, saygı, şefkat, hoşgörü, dostluk ve barışın öğretildiği, dillendirildiği bir dünyayı birlikte başarabiliriz. Sorunları yüz yüze ve göz göze konuşarak çözebiliriz, uzlaşabiliriz, kavgadan, çatışmadan, savaştan uzak yaşayabiliriz. Çocuklarımıza insan, hayvan ve doğayı sevmeyi öğretebiliriz. Şiddetsiz, silahsız ve temiz Türkiye ve Dünya hedefine ulaşabiliriz. Bunun için Çamlıdere Belediye Başkan Yardımcısı Yüksel Tezer’in çok heyecanlandırıcı ve umut verici sözlerinden güç alarak, şunları söyleyebilirim muhtarlarımıza; aile içinde, okullarda, iş yerlerinde, toplumsal alanlarda ve kırsalda yaşanan şiddet çeşitlerini önce azaltmak, sonra da bitirmek konusunda önemli, görevler düşüyor. Muhtarlar olarak yetkileriniz azaltıldı, ancak etkilerinizi kimse azaltamaz, yok edemez. Hepinize, eşleriniz, çocuklarınız ve varsa diğer aile büyükleriniz arasında, her konuda iletişim kurmanızı, çocuklarınızın da görüşlerini almanızı, aranızda yüz yüze, göz göze konuşmanızı, tartışmanızı öneriyorum. Bir süre sonra evinize daha fazla mutluluk ve huzur geldiğini, çocuklarınızın güvenlerinin arttığını göreceksiniz.”
UZMAN PSİKOLOG ŞENAY ÖLMEZ: ŞİDDET ÖNLENEBİLECEK BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDURŞiddetsiz Toplum Derneği Başkan Yardımcısı ve uzman psikolog Şenay Ölmez, öfke ve saldırganlığın insanın doğuşunda var olup bu duygunun iyi yönetilmesi gerektiğine dikkat çekerek;   “Öfke ve saldırganlık ve diğer şiddet örnekleri eğitimle gerçekten önlenebilir. Şiddet önlenebilecek bir halk sağlığı sorunudur. Öfke ve saldırganlık, eğitimle kontrol edilebilir. Sorunu, kadına veya çocuğa yönelik şiddet şeklinde tanımlamamalıyız. İnsandan insana şiddet kanımca en doğru ifade şeklidir. Şiddetin cinsiyeti olamaz. Araştırmalara göre, her 100 kadından 63’ü çocukluğunda, 62’si evliliğinde şiddet görüyor. Evdeki hayat kadınla anlam kazanıyor ve tamamlanıyor. Kadın deyince akla hep şiddet gelir. Çocuklar yaşadığı veya tanık olduğu şiddeti beyinlerine kaydeder, asla unutmaz. Kadın insan olduğu, erkek insan olduğu için değer görürse cinsiyet ayırımcılığı ve şiddetsiz yaşanmaz. Şiddetin kadını, erkeği olmaz. Kadın bir insandır. İnsandan insana şiddet olmamalı. Çocuklar ailede, yaşadıkları, okudukları yerlerde şiddet örneği görmezlerse, şiddeti uygulamamayı da öğrenebilirler. Çocuklar şiddete tanıklık etmemeli, şiddet görmemeli. Ne yazık ki çocuklar, şiddetin uygulanmasını görerek öğreniyorlar. Şiddeti normal görmemeliyiz. Şiddetin önlenmesinde en önemli yöntem eğitim. Şiddet dilini değil, sevgi dilini öğrenmeliyiz ve öğretmeliyiz.” diye konuştu.
EV İŞLETMECİLİĞİ VE ÖRNEK KÖYLERNureddin İlter, hazırladığı 10 projenin, Tarım ve Orman Bakanlığı-Belediye Başkanlıkları iş birliğinde uygulanması halinde kırsal alanlarda, kadının ve ailenin güçleneceğini, üretimin ve istihdamın artırılacağını, böylece her türlü şiddete ortam bırakılmayacağını belirterek şunları dile getirerek projelerini şöyle tanıttı;  “Geleneksel Kök Boyamacılığı Projesi, Geleneksel Kök Boyalı El Dokumaları Projesi,    Geleneksel Halı-Kilim Restorasyon Projesi, Geleneksel İpek İşlemeciliği Projesi,  Geleneksel Model-Motif ve Tasarım Projesi, Geleneksel Gümüş İşlemeciliği Projesi, Geleneksel Yarı Kıymetli Süs Taşları İşlemeciliği Projesi, Geleneksel Gravür İşlemeciliği Projesi, Geleneksel Doğal Gıda Tedariki Projesi, hizmet sektörü ile ilgili geliştirdiğim proje ise; Kırsal Turizm Araştırma ve Geliştirme Projesidir. Üretim ve hizmet sektörü projeleri uygulamalarıyla gerçekleştirilecek üretim ve istihdamın devamında,  Ülkemizde halen devam eden köyden kente göç, kentten köye doğru dönüşecek, projelerimin ilk unsuru “Yerinde Üretim ve Yerinde İstihdam Sistemi”, ikinci unsuru; “Ev İşletmeciliği Modeli”,  üçüncü unsuru ise; “Örnek Köyler” olacaktır. Projeler kapsamında üretilecek ürünlerin tanıtımı, pazarlanması ve satışı için “Örnek Köyler” inşa edilecektir. Çamlıdere Belediyesine ve diğer tüm belediyelere, bu projeleri,  Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği içinde uygulamalarını öneriyorum. Bu projeler uygulandığında, Çamlıedere, köyleri ve uygulanan diğer kentler tahminlerin üstünde gelişecek, üretimin artmasına, işsizliğin azalmasına çok büyük katkılar sağlanacaktır”