Şubat ayı enflasyonu yüzde 3,5’in üzerinde olacak

Şubat ayı enflasyonu bugün açıklanacak. Ekonomistlerin beklentileri 3,5-4 arasında olurken bu artışta vergi artışları ve akaryakıt zamlarının etkisi büyük olduğu yönünde. Merkez Bankasının yılsonu enflasyonunu yüzde 42’de sabit tuttuğunu hatırlatan Civelek, “Muhtemelen enflasyon mayıs ayına kadar yükselmeye devam edecektir. Fakat şubat ayında ocak ayındaki oranda bir enflasyon artışı olmayacaktır. Genel anlamda kademeli bir artışın olacağı kesin. Enflasyon baskısı halen çok yüksek. Şubat ayında yüzde 4’e yakın bir enflasyon açıklanmasını tahmin ediyorum. Ocak ayında dolaylı vergi artışları var. Akaryakıtta fiyatlar halen yukarı yönlü. Bunlar şubat ayı enflasyonunda artışın ana sebepleri. Zaten akaryakıtlarda fiyat artışı her şeyin fiyatında artışa neden olduğu için 3’ün altında bir enflasyon açıklanmasının imkanı yok” değerlendirmesinde bulundu.
Seçim ekonomisinin de ekonomi üzerinde olumsuz etki yaptığını belirten Civelek, “Genel ekonomi tablosuna bakarsak maliye politika gevşek. Bu şekilde devam ederse ekonominin iki yakası bir araya zor gelir. Seçim öncesinde maliye politikalarını biraz sıkarsanız bunun yansıması sandıkta olumsuz olacaktır. O yüzden iktidar mali politikalarda sıkılaşmaya en azından seçim sonuna kadar gitmeyecektir. Baktığınız zaman zaten ekonomik sebeplerden dolayı kararsız seçmen oranı anketlerde artıyor. Bütçeyi tutturmak için daha fazla vergi ve sıkılaşma politikası uygularsanız hem yerel seçimde hem de genel seçimde bedelini ödersiniz. O yüzden Cumhurbaşkanının bunu yapma ihtimali yok. Para politikalarına baktığınız zaman böylesi gevşek bir maliye politikasının olduğu ortamda hiçbir şekilde çıpa tutturamazsınız. Ülke genelinde ekonominin gidişatı ve koşulları da yurtdışından para bulmayı zorlaştırıyor. Türk lirasından kaçış bir türlü engellenemiyor. Bu da ekonomi yönetiminin bir müddet sonra değişmesine bile neden olabilecek sorunlara dönüşebilir. Baktığınız zaman zaten yılsonu enflasyonunun tutma imkanı çok düşük olarak görüyorum. Eminim ki ekonomi yönetimi de bunun farkındadır” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye’de yoksullaşmanın her geçen gün arttığına da dikkat çeken Civelek, “Türkiye’de ne yazık ki yoksulluğun altında yoğunlaşma devam ediyor. Bu da sorunların çözümünü meçhule taşıyor. Bu da ekonomik olarak vatandaşı zor günler beklediğinin göstergesi. Böyle devam etmesi durumunda siyaset sorunların çözüm noktası olması noktasından çıkabilir. İktidarı ile muhalefeti ile hep birlikte bir çözüm bulmazsa vatandaşı daha zor günler bekler” dedi.
Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu ise “Şubat ayı enflasyonu yüzde 3,5’in altında olmayacaktır. Bunda ocak ayındaki vergilerin yansıması ve özellikle de akaryakıttaki artış etkili olacak. 2 aylık enflasyon yüzde 11’i geçecektir. Merkez Bankasının yılsonu enflasyon tahmini de tutmayacaktır. En düşük ihtimalle yüzde 50 dolaylarında olacaktır” dedi.