Uyku toplum sağlığını da etkiliyor

Sağlıklı uyku, gerek fiziksel, gerek mental açıdan tam bir iyilik hali için tüm insanların ihtiyaç duyduğu bir kavram olmakla beraber, önemi toplumun tüm bireyleri tarafından yeterince bilinmemekte. Hem uyku sağlığına hem de uyku bozukluklarına dikkat çekmek amacıyla her yıl Mart ayının üçüncü Cuma günü “Dünya Uyku Günü” olarak kutlanıyor. Kişilerin uyku sağlığına dair farkındalıklarının artması amacıyla bugünde çeşitli organizasyonlar ve sağlık kuruluşları tarafından desteklenen etkinlikler yer almakta. Her yıl, Dünya Uyku Günü, Dünya Uyku Derneği tarafından belirlenen farklı bir slogan ile kutlanıyor. Bu yıl belirlenen slogan “Küresel Sağlık için Uyku Eşitliği” oldu.
Türk Toraks Derneği (TTD) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, “Uyku eşitliği, sağlıklı ve kaliteli uykunun, toplumun tüm bireyleri tarafından eşit bir biçimde erişilebilir olma halini tanımlamakta. Uyku eşitliği, sağlık eşitliğinin bir uzantısı olarak da algılanabilir. Toplumun her bireyinin gerek yaşam gerek meslek koşulları başta olmak üzere çok boyutlu nedenler üzerinden maalesef sağlıklı uykuya erişimi eşit şekilde gerçekleşememektedir. Küresel ölçekte bakıldığında, toplumun belirli kesimleri, özellikle de azınlıklar, göçmenler, mülteciler ve kadınlar, uyku sağlığı konusunda eşitsizliklerle karşı karşıyadır. Bunun yanı sıra, güvenlik görevlileri, sağlık çalışanları, uzun yol şoförleri ve çeşitli sektörlerde vardiyalı çalışan işçiler gibi meslek grupları, yeterli ve kaliteli bir uyku için uygun çalışma koşullarına ihtiyaç duymaktadır. Ülkemizde yakın zamanda yaşanan deprem felaketi, depremzedelerin uyku hijyeninden yoksun kalmasına neden olmuştur. Uyku sağlığının bozulmasında, yetersiz fiziksel koşulların yanı sıra, maruz kalınan psikolojik travma da önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.
TTD Uykuda Solunum Bozuklukları Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Canan Gündüz Gürkan ise, “Sağlık hakkı, temel hak ve özgürlüklerin en önemlilerinden biridir ve uyku sağlığı, bu hakkın ayrılmaz bir parçası. Her bireyin, yaşadığı yer, sosyoekonomik durumu, çevresel koşullar, sosyal yapılar, topluluk içi ve bireyler arası ilişkiler, kişisel inanç ve davranışlar ne olursa olsun, sağlıklı uyku koşullarına erişimi sağlanmalı. Sağlıklı uykunun ve uyku eşitliğinin sağlanması için devlet otoritelerinden sağlık çalışanlarına ve iş sahiplerine kadar uzanarak toplumun her kesimine birtakım görevler düşmekte. Uyku eşitliğinin sağlanmasının toplum sağlığı ve refahı için olumlu etkileri olacaktır. Biz de bu nedenle, Dünya Uyku Günü aracılığıyla, toplumumuzun bireylerini sağlıklı uyku ve yaşam alışkanlıklarını benimsemeleri için bir adım atmaya davet ediyoruz” diye konuştu.