Başkent’in 100. yılı coşkuyla kutlandı

Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın aralarında olduğu heyetle Aslanlı Yol’dan yürüyerek Ankara’nın başkent oluşunun 100. yılı kutlamaları kapsamında Anıtkabir’i ziyaret etti. Şahin’in mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Şahin, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.
Vali Şahin, deftere şunları yazdı: “Büyük Atatürk, Ankara’nın başkent oluşunun 100. yıl dönümünde huzurlarınıza gelmenin heyecan ve mutluluğunu yaşıyoruz. Azim ve kararlılıkla vatanımızın istiklal mücadelesinde stratejik kararların alındığı, Cumhuriyetin kuruluşu, ilerlemesi ve demokrasinin gelişme sürecinin merkezi olan medeniyetler beşiği Ankara, milletimizin mukadderatının şekillendiği önemli bir karargah olmuştur. Milli Mücadele’nin sevk ve idare merkezi olan Ankaramız, sizin ve silah arkadaşlarınızın isabetle vermiş olduğu kararla 13 Ekim 1923’te başkent ilan edilmiştir. Başkentimiz, Cumhuriyet ile hızlı bir gelişme sürecine girmiş, bugün hepimizi gururlandıran bir marka şehir haline gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olma onur ve gururunu layıkıyla taşıyan Ankara, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hedeflerimize ulaşmada üstlendiği önce rolünü sürdürecek, sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ülkemizin gelişmesi ve ilerlemesine katkılarına devam edecektir. Türk milleti, size ve aziz şehitlerimize minnettardır. Ruhunuz şad olsun.”

Anıtkabir ziyaretinden sonra tören, 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası’nda devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Vali Şahin, Türk milletinin istiklal mücadelesinde tarihi bir rol üstelenen ve Cumhuriyet’e uzanan yola ev sahipliği yapan Ankara’nın başkent oluşunun 100. yıl dönümünü tebrik ederek, Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele’nin sevk ve idare merkezi olarak seçtiği Ankara’nın, milletin mukadderatının belirlenmesinde çok önemli bir rol oynadığını ifade etti.
Atatürk’ün Ankara’yı, Kurtuluş Savaşı’nın merkezi haline getirmesinin oldukça stratejik bir karar olduğunu vurgulayan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Milletimizin bağımsızlık hareketinin sembolü haline gelen Ankara’nın, yeni devletin başkenti olması için İsmet Paşa ve 14 arkadaşı 9 Ekim 1923’te TBMM’ye yani içinde bulunduğumuz Meclis’e kanun teklifi verdiler ve bunun üzerine Ankara 13 Ekim 1923’te TBMM kararıyla Türkiye’nin başkenti olarak ilan edildi. Milli iradenin tecelli ettiği yer olan Meclisimiz, Ankara’yı başkent olarak ilan ederek Ankara’nın Milli Mücadele sırasında üstlendiği tarihi rolü daha da anlamlı kılmıştır. Cumhuriyet’imizin gelişme ve ilerleme mücadelesine de ortak olan Ankara, Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri haline gelmiş ve dünyanın önde gelen başketleri arasına ismini yazdırmıştır.”
Vali Şahin, Ankara’nın bundan sonra da ülkenin gelişmesi, cumhuriyetin kazanımları ve demokrasinin güçlenmesinde öncü rolünü sürdüreceğinin altını çizerek, Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Ankara’yı, Türk milletinin yıkılmaz kalesi olarak başkent ilan eden, vatan, millet ve devlet için canını feda eden şehitlere ve ebediyete irtihal eden gazileri rahmet diledi.
 “ANKARA, BİR İNANCIN MUZAFFER OLDUĞU HİKAYEDİR”Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu Ankara’nın, Türk milletinin bağımsızlığının sembolü olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: “Bizler Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak değerli tarihi olan böyle bir kentte üzerimize düşen görevleri yerine getirmek için ara vermeksizin çalışıyoruz. Bu özveri ve istekle Ankara’mızı Cumhuriyet’e yakışan sıfatlara layık hale getiriyoruz. Çünkü Ankara, sıradan bir kent değil, bir fikrin, bir iddia ve inancın muzaffer olduğu hikayedir.”
Çokakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “İçinde bulunduğumuz bu toplantı salonunun milletimiz açısından ayrı bir önemi ve yeri var. Takvim yaprakları 23 Nisan 1920’yi gösterdiğinde meclis binasının önünde binlerce kişiden oluşan bir kalabalık bekliyordu. Bu kalabalık, hakimiyetin kayıtsız şartsız millete ait olmasının sevinci içerisindeydi. Savaşlardan, işgallerden yorgun düşmüş bir milletin umutları bu salonda, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ve yol arkadaşlarından oluşan 115 temsilci sayesinde yeniden canlandı. Yabancı kuvvetler tarafından esarete düşürülmeye çalışılan Türk Milleti, yeniden küllerinden doğarak ayağa kalkmış, nihayetinde Türk milletinin yılmaz mücadelesi bağımsızlığı da beraberinde getirmiştir. Görüyoruz ki bu bağımsızlığın daimi olduğu yerde bugün yine bir coşku var. Milletin kaderinin yazıldığı bu kent başkent olma vazifesinin ikinci asrına ulaşmaktadır. Başta cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Ankara’nın başkent olmasında emeği geçen devlet adamlarımızı ve tüm kurtuluş kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum.”

Protokol konuşmalarının ardından tören, 1. TBMM Binası önünde Seğmen gösterileri ile sürdü. Ankara Kalesi’ne yürüyen Seğmenler, Ankara Kalesi gönderine bayrak çekerek gösterilerini Kale’de de sürdürdü.