Mimarlar “Cumhuriyet’in 100’ü, Başkent’in 100’ü” dedi

Dünya Mimarlık Günü etkinlikleri kapsamında, “Cumhuriyet’in 100’ü, Başkent’in 100’ü” teması çerçevesinde Mimarlar Odası Ankara Şubesi Ankara’nın Başkent Oluşu’nun 100. Yılını panel ve sergi açılışı ile karşıladı Tezcan Karakuş Candan moderatörlüğünde gerçekleşen panel, Prof. Dr. Ruşen Keleş, Prof. Dr. Suna Güven ve Prof. Dr. Tarık Şengül’ün katılımı ile gerçekleşti.  “Başkent’in 100’ü” Paneli ve ardından ise 2. Dünya Savaşı sırasında Ankara’ya gelen bilim insanlarının bıraktıkları izleri ve sosyal ve gündelik yaşamlarını konu alan “Almanca Konuşan Bilim İnsanlarının Ankara Günlüğü” başlıklı sergi açılışı gerçekleştirildi.
Panelin ardından gerçekleşen “Almanca Konuşan Bilim İnsanlarının Ankara Günlüğü” sergisinin konusu ise 1923 yılında 2. Dünya Savaşının bitimine kadar Türkiye Cumhuriyeti’ne Almanca konuşulan ülkelerden gelen binden fazla akademisyen, bilim insanı, hekim, hemşire, gazeteci, sanatçı, eğitmen, zanaatkar, mimar-mühendis ve heykeltıraşın yaptığı çalışmalardı.
Özellikle başkent Ankara’nın imarı, akademik disiplinlerin kurulması, bürokrasinin geliştirilmesi, kültür ve sanatın kurumsallaşması, sağlık alanında reformlar yapılması üzerine çalışan bu insanların bıraktıkları eserler anıldı.
Sergide, fiziksel ve sosyal ölümden aileleriyle birlikte kaçan bu insanların başkent Ankara’da geçirdikleri günler, yerli halkla ilişkileri, sosyal yaşantıları ve yaşam alanları gösterildi. Yine bu bilim insanlarının Ankara’ya bıraktıkları izler şehrin eski ve yeni dokusunda ayakta kaldığı kadarıyla izleyiciye sunuldu.