Çık dışarıya oynayalım

Aliiii papucu yarım. Çık dışarıyaa oynayalıııımm… Çocukluğu sokakta geçen herkes bilir bu tekerlemeyi. Çocuklar oyun için arkadaşlarını dışarıya çağırırken arkadaşlarının ismini tekerlemenin başına ekleyerek çağırırdı arkadaşını sokağa oyun oynamaya. Artık anılarda kaldı bu Çünkü sokaklarda artık oyun oynanmıyor. Mahalle kültürü yok oldukça sokaklarda çocuk sesleri de azaldı. Bize okumayı öğreten, oyunları öğreten Cin Ali hala sokakta ama. Cin Ali Sokak Oyunları Şenliği Çankaya İsmet İnönü Parkı’nda çocukların neşeli ve coşkulu katılımı ile gerçekleştirildi. Cin Ali Müzesi tarafından organize edilen Sokak Oyunları Şenliği’ne Çankaya Belediyesi, Nobel Çocuk Yayınları, Preschool Oyuncak Kütüphanesi Anaokulu, Kidstrain, YÖM Yenilikçi Öğrenme Okulları’nın da desteği şenliğin daha coşkulu bir ortam olmasına katkı sağladı.
Dijital oyunların yaygınlaşması ve çocukların e-oyunlara yöneldiği bu süreçte Cin Ali Müzesi’nin Sokak Oyunları Şenliği’nde günümüz çocuklarının neredeyse bilmediği misket, topaç çevirme, ip atlama, çinçan, lastik sürme, seksek, halhal, beştaş, yakartop, mendil kapmaca ve halat çekme gibi sokak oyunları oynandı.
‘SOKAK OYUNLARININ BİZİM GELİŞMEMİZE ÇOK ETKİSİ OLDU’Cin Ali kitaplarının yazarı Rasim Kaygusuz’un kızı Cin Ali’nin ablası çocuk doktoru Dr. Nesrin Kaygusuz Kalaycıoğlu, sokak oyunlarının çocuğun gelişimine çok önemli bir katkısı olduğuna vurgu yaparak,
“Bizim çocukluğumuz Ankara Bahçelievler’de Anıtkabir’in yanı başındaki bir semtte geçti. O zamanlar Bahçelievler adı gibi bahçeli evlerden oluşuyordu Geniş kaldırımlar, büyük büyük ağaçlar vardı. Çok fazla araç yoktu. Biz hep sokaklarda oyun oynayarak büyüdük. Mahalle herkes birbirini tanırdı. Sokak oyunlarının bizim gelişmemize çok etkisi oldu. Çok da anlamı var. Ayrıca Cin Ali kitaplarının sekizinci kitapta anlatılan çocuk parkı Bahçelievler’de şuanda bulunan Metin Oktay Parkı. Eski adıyla Filli Park’tı. Evimize çok yakın olduğu için biz hep o parka oynamaya giderdik.  Bu sokak oyunları şenliği de oradan çıktı. Temmuz ayının ilk haftası park ev bahçeleri ziyaret etme günüdür. Bunu biz yeni öğrendik. Üç sene önce Filli Park’ta Bahçelievler Derneği üyeleri ile bir program yaptık. Orada 2020’de Sokak Oyunları Şenliğini birlikte organize ettik. Çok da ilgi gördü. Daha sonra araya pandemi girdi. Geçen sene ve bu sene de Filli Park’ta sokak oyunları şenliği yaptık. Çankaya Belediyesi de destek oldu. Bu hafta biliyorsunuz Spor Haftası, sokak oyunlarını da onun bir parçası sayarak bu parkta bu şenliği yapıyoruz. Çok güzel çok kalabalık bir şenlik oluyor” diye konuştu.
‘KANADI KIRILAN OYUNU YENİDEN HAREKETLENDİRELİM İSTEDİK’Cin Ali Müzesi Sorumlusu Selma Dölek, ise sokak oyunlarının çocuklarda motor becerilerinin gelişimine katkıda bulunduğuna  dikkat çekerek, “ Müze olarak yaklaşık üç yıldır sokak oyunlarını teşvik etmek için sekizinci kitaba konu olan ve Bahçelievler’de gerçek bir park olan  Cin Ali’nin Çocuk Bahçesi’nde sokak oyunları oynuyoruz. Bunu yapmamızdaki ana sebep şu; İstiyoruz ki artık sokağa, oyuna bir şekilde hakkını iade edemediğimiz çocuklara bu hakkı teslim edelim. Neden parklarda çünkü alternatif mekanımız yok,  alanlarımız daraldı. Eğer her gün bu parklar bu şekilde dolu olursa parkların güvenlik sorunu ve çocukların oyun problemi kalmaz. İletişim sıkıntımız kalmaz. Çünkü çocuklara oyun ablası buluyoruz. Oyun evlerine gönderiyoruz. Anne babalara oyun öğretme atölyeleri yapıyoruz. Demek ki bir kolumuz kırılmış. Biz o kanadı kırılan oyunu yeniden hareketlendirelim istiyoruz. Çünkü sokak insana ne katar biliyorsunuz. Onlar hiyerarşiyi burada öğrenecekler, kuralları burada öğrenecekler, eğlenmeği, yaratıcılığı, beden fonksiyonlarını. Beştaş’ı oynayamıyorlar. Çinçanda zıplayamıyorlar. Birçok motor becerileri de geri kalmış durumda. Biz oyun savunuculuğu yapmak üzere bugün burada oyun günü düzenledik. İstiyoruz ki sadece çocuklar değil büyüklerde  oynasın. Büyükler oynarsa çocuklar da oynayacak. Çünkü oyun bilmiyorlar” diye konuştu.
Hemen her oyun alanında çocukların neşeli sesleri şenliğe tam bir sokak coşkusu katarken Cin Ali Müzesi’nin oyun eğitmenleri oyunları bilmeyen çocuklara oynayacakları oyun hakkında bilgiler vererek oyunları birlikte oynayarak öğrettiler.
Oyunlara kendisini tutamayan ve içindeki çocuğu hiç kaybetmeyen aileler de katılınca tam bir şenlik havası yaşandı parkta. Günün sonunda hem çocuklar hem de aileler doyasıya oyun oynamanın, eğlenmenin mutluluğu ile evlerine dönerken yorgunluğu hissetmediler bile.