Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, HAK-İŞ tarafından bir otelde düzenlenen “Cumhuriyet’in 100. Yılında Türk Çalışma Hayatı Sempozyumu”nun açılışına katıldı.
Burada konuşan Bakan Işıkhan, Türkiye’de, sendikacılık tarihinin sembol kuruluşlarından biri olan HAK-İŞ Konfederasyonu’nun 48. kuruluş yıl dönümünü kutladı.
Çalışma hayatının çok yönlü ve paydaşlı, kapsamı oldukça geniş bir niteliğe sahip olduğunu belirten Işıkhan, bakanlığıyla, sendika ve konfederasyonlarıyla, işçisiyle, işvereniyle ve tüm paydaşlarıyla büyük bir aileyi temsil ettiklerini söyledi.
Son 21 yılda uzun yollar kat ettiklerini, tesis ettikleri sağlıklı işleyen bir sosyal diyalog mekanizmasıyla, bilhassa işçi-işveren ilişkileri başta olmak üzere çalışma hayatının tüm paydaşlarını güçlendirdiklerini anlatan Işıkhan, bu sayede her kesimin hakkı ve hukukunun korunmuş olduğunu söyledi.
Işıkhan, özellikle son yıllarda hem ulusal çapta hem de küresel alanda yaşanan hadiseler ve badirelerin yol açtığı ekonomik manipülasyonlar ve finansal krizlerin, paydaşların varlığına daha da önem kazandırdığına işaret ederek, şunları kaydetti:
“Tüm dünyanın derinden etkilendiği küresel bir salgına, ülkemizin birçok bölgesinde aynı anda mücadele vermek durumunda kaldığımız yangınlara, hepsinden de önemlisi 11 ilimizi bir gecede yerle bir eden dünyanın en büyük kara depremlerine rağmen, hala istikrarla büyümeye, üretmeye devam ediyoruz. Bir taraftan maddi kayıplarımızı telafi ediyor, yaralarımızı sarıyoruz, bir taraftan da küresel finansal krizlere, savaşlara, kur-enflasyon oyunlarına rağmen güçlü ekonomik altyapımız sayesinde emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan orta vadeli programımız ile 12. Kalkınma Planımız ve enflasyonla mücadele yol haritamız, sadece mevcut sorunlara çözüm olmakla kalmayacak, aynı zamanda ekonomideki istikrarlı büyümeye de önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.”
Işıkhan, Bakanlık olarak işçileri korumak için gerekli tedbirleri almaya devam edeceklerini belirterek, bu kapsamda, tüm tarafların ortak mutabakatıyla, asgari ücreti enflasyon karşısında emekçinin hakkını koruyacak bir seviyeye çektiklerini hatırlattı.
“Katma değer artarak devam edecek”Kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri için bağlayıcı nitelikteki 2023 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolünü, HAK-İŞ Konfederasyonu’nun da katkısıyla mayıs ayında imzaladıklarını anımsatan Işıkhan, Çerçeve Protokol ve imzalanan işkolu toplu iş sözleşmeleri ile kamuda çalışan işçilerin mali ve sosyal haklarında önemli kazanımlar elde edildiğini söyledi.
Devlet olarak çalışma barışının sağlanması ve enflasyonun olumsuz etkilerine karşı işçilerin haklarının korunması için azami gayret gösterdiklerini vurgulayan Işıkhan, şunları kaydetti:
“Şunun altını özellikle çizmek isterim ki, Türkiye’nin ekonomisi kolayca yıkılacak, kırılgan bir ekonomi değildir. Ülkemiz onlarca badire, atlattığımız onlarca iç ve dış saldırıya maruz kaldığımız yılları dahi rekor büyüme oranlarıyla kapattı. Hiçbir zorluk bizi yıldıramadı, yolumuzdan alıkoyamadı. Türkiye, yaptığı dev yatırımlar, ihracatta kaydettiğimiz ilerleme ve istikrarlı büyümesiyle, artık önüne daha büyük ve uzun vadeli hedefler koymuştur. Nasıl ki bugünümüze siz değerli konfederasyonumuz ve sendikalarımızın destekleriyle ulaştıysak, gelecek hedeflerimiz noktasında da sizlere büyük görevler düşüyor. Ülkemize, çalışma hayatımıza sağladığınız katma değerin artarak devam edeceğine inancım tam.”
Işıkhan, Bakanlık olarak, ortak akıl ve istişare ile yürütülecek tüm çalışmalara hazır olduklarının altını çizerek, “Şundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız, sendikalarımız, konfederasyonlarımız, işçi ve işverenlerimiz ile el ele vererek, Türkiye’yi her anlamda dünya standartlarının da üzerine çıkaracak, çalışma hayatında da Türkiye Yüzyılı’nı birlikte inşa edeceğiz.” dedi.