Kültür Yolu Festivalleri 100. yılda 100 gün sürecek

Kültür ve Turizm Bakanlığınca gerçekleştirilen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, 1 Ekim’e kadar sürecek Başkent Kültür Yolu Festivali ile devam ediyor. Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu basın mensupları ile Divan Çukurhan Otel’de bir araya geldi. Üç yıl önce Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile başlayan projenin başarılı olması üzerine festivali tüm Anadolu’ya yayma hedefiyle ortaya çıkan “Türkiye Kültür Yolları Festivali” 2022 yılında Ankara Başkent, Çanakkale Troya, Diyarbakır Sur ve Konya Mistik Müzik Festivalleri olmak üzere 5; bu sene ise 11 ile yayıldı. Festival, Cumhuriyet’in 100. yılında 100 günlük bir seri olarak devam ederek 12 Kasım’da Antalya’da son bulacak.
Araştırmalara göre Türkiye Kültür Yolu Festivalleri Guiness Rekorlar Kitabı’na girecek kadar büyük olup; süresi, çeşitliliği ve kapsama alanı açısından dünyanın en büyük festivali olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuda çalışmalarının sürdüğünü belirten Mumcu, “11 festival serimiz tamamlandığında Uluslararası Festivaller Birliği’ne başvurumuzu yaparak bu projeyi uluslararası platformlarda bilinir hale getirmek istiyoruz. Ayrıca festivallerimize yurt dışından da sanatçıların katılımını sağlayarak festivallerin tanınırlığını daha da artırıyoruz. Yine Turizm ve Tanıtım Geliştirme Ajansımız festival kapsamında yurt dışından editörler, gazetecileri, kanaat önderi ve sosyal medya fenomenlerini de getirerek yurt dışından şehirlerimizin de tanıtımını yapıyor” diye konuştu.
Artık festival takvimini bir yıl öncesinden açıklayacaklarını söyleyen Mumcu, “Her yıl 5 şehrimizi daha Türkiye Kültür Yolları festival takvimine ekleyeceğiz. Festival şehirlerimizi planlarken özellikle 7 bölgemizi de odağımıza alıyoruz. Bu vesile ile her sene 5 şehir daha ekleyerek festivali ülke genelinde 35 şehre çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Mumcu, bundan sonraki süreçte festivali her yıl aynı tarihlerde düzenleme planlarına da değinerek bu planlamayı yaparken şehirlerdeki esnaf ev konaklama sektörü faydalansın diye turizm açısından düşük sezonu hedeflediklerini dile getirdi.
“SANATÇI SİYASİ GÖRÜŞ BELİRTMEMELİ”Sanatçının uluslararası alanda ülkesini eleştirmesini doğru bulmadığını belirten Mumcu, Cannes Film Festivali’nde Merve Dizdar’ın yaptığı konuşmaya değinerek, “Ödül alan herkese baktım. Herkes ‘Yaşasın Amerika’ gibi şekillerde ödülü kendi ülkelerine ithaf ederken bir biz özgürlükten dem vuruyoruz. Farklı bir hava oluşturulmaya çalışılıyor, bu da beni rahatsız ediyor” diye konuştu.
Sanatçıların seçimde oylarını ortaya atmalarını doğru olmadığının altını çizen Mumcu, “Bu benim fikrim. Sanatçı siyasi görüş belirtmemeli. Biz festival kapsamında hiç siyasete girmedik. Siyaset yapan hiçbir sanatçı bizim festivalimize dahil olmayacak” ifadelerini kullandı. Programın ardından Bakan Yardımcısı Mumcu ve basın mensupları Divan Çukurhan Otel’de bulunan müzeyi gezdi; ardından Kültür Yolu Festivali kapsamında süren keçe, çini saz, keman ve ebru atölyeleri ziyaret etti. Daha sonra basın mensuplarıyla birlikte Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne geçen Mumcu, yine festival kapsamında devam ediyor olan Düş Kalesi ve uluslararası bir sergi olan Kral Midas Sergilerini gezdi.